Beba opet plače? Da li je gladna ili je opet boli stomačić? Šta činiti, šta pomaže?
Odgovor na ova česta pitanja potražite dalje u tekstu.

Grčevi kod beba javljaju se između druge i treće nedelje života. Uzrok su grčevi u crevima koji razvlače creva i izazivaju vrlo jak i intenzivan bol kod beba. Zato beba neutešno plače, grči se i savija noge.

Kako nastaju grčevi?

 1. Prilikom dojenja zbog nepravilne tehnike dojenja beba se više naguta vazduha (gasa) nego li majčinog mleka i tu nastaje problem.
 2. Nezrelost organa za varenje kod beba (jednjak, želudac, creva) kao i nedostatak enzima za razlaganje laktoze (šećer koji se nalazi u majčinom mleku i adaptiranoj formuli) takođe dovodi do grčeva.
 3. Nenaseljena flora dobrim bakterijama koje učestvuju u varenju mleka je još jedan od grčeva.

 

  Šta pomaže i kako pomoći tom malom biću?

  Najstarija metoda lečenja grčeva kod beba jeste zagrevanje stomačića. Na toploti šire se creva, opuštaju se mišići i samim tim gasovi lakše prolaze kroz creva, smanjuje se pritisak i bol u crevima. Može se koristiti termofor za grčeve ili pojas sa voskom koji se zagreva peglom kao i najstariji način zagrevanja stomačića, zagrejanom pelenom ili pamučnom tkaninom. Ujedno to je i prirodni lek za ublažavanje tegoba izazvanih grčevima, takođe može se koristiti čaj kima i komorača i metoda masiranja stomačića.
  Univerzalni lek za ublažavanje tegoba kod grčeva ne postoji, ali se može pokušati sa kapima protiv grčeva za bebe. Na našem tržištu se nalazi veliki broj kapi sa dobrim probiotskim kulturama (npr.Bebicol forte) kao i kapi sa enzimom laktaza (npr. co-laktaze) koji pomaže u varenju mleka tako što razlaže mlečni šećer (laktozu) koji se nalazi u majčinom melku i  adaptiranim formulama. Sve ove vrste kapi mogu se kombinovati sa simetikonom (espumisan) koji sakuplja gasove iz creva beba.

   

  Ishrana doilje

  Od bitnog značaja je ishrana majke koja doji. Doilja treba da izbegava začinjenu hranu, mleko i mlečne proizvode, mahunarke (pasulj i sočivo), alkohol i gazirana pića i povrće bogato celulozom (kupus i kelj), jezgraste plodove (orah, kikiriki, badem) iz prostog razloga što sve gore navedeno menja ukus i sastav mleka pa bude teže svarljivo za vašeg mališana, a može da izazove i alergiju kod bebe.
  Preporučuje se veći unos vode i čaja od kamilice, komorača i anisa jer pospešuje stvaranje mleka i ublažava grčeve kod beba jer se izlučuju u majčino mleko.

  Beba je sita i najzad ne plače. Grčevi prestaju oko šeste nedelje ili trećeg meseca života. Sve neprospavane noći su iza vas. Sada uživajte u odrastanju svog mališana dok ne krene prvo nicanje zubića...

  Farmaceutski tehničar

  Suzana Živković