Adonis Apoteka
Korpa

FAQ

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) definiše 5 lista lekova – A, A1, B, C i D. Po obrascu lekarskog recepta najčešće se propisuju i izdaju lekovi sa liste A i A1. Postoji bitna razlika izmedju ove dve liste. Za lekove sa liste A, celokpnu cenu leka pokriva zdravstveno osiguranje, tako da je pacijent dužan da plati samo participaciju od 50 dinara po kutiji ukoliko nije oslobodjen plaćanja participacije po odredjenom osnovu. Važno je napomenuti da osnov oslobadjanja od participacije navodi lekar prilikom propisivnja recepta, i ukoliko ova stavka nije navedena od strane lekara, u apoteci će se automatski računati participacija od 50 dinara po kutiji. Za lekove sa liste A1, zdravstvenim osiguranjem pokriven je samo deo cene (10%-90%), a ostatak do pune cene plaća pacijent.
Osiguranim licima RFZO dostupno je „podizanje” lekova na recept na osnovu propisane pozitivne liste lekova za čiji trošak teret snosi RFZO. Lista je formirana da obuhvati osnovne lekove iz svake grupe lekova i da pri tome obezbedi osnovne potrebe pacijenata. Za lekove koji ne pripadaju ovoj listi pacijenti moraju sami da snose trošak. Pozitivna lista lekova je svima dostupna na stranici RFZO.
U „privatnoj putnoj apoteci” je uvek korisno imati tablete protiv bolova, tablete protiv mučnine u putu, tablete za spuštanje temperature, probiotske tablete za regulaciju crevne flore koja je najčešće narušena prilikom promene sredine, antialergijske tablete, kremu za kožu oštećenu opekotinama, posekotinama i flastere. Napomena da pacijenti sa hroničnim bolestima moraju da ponesu kompletnu terapiju za čitav period koji je planiran da se provede na putovanju.
Postoji veliki broj analgetika koji mogu da se dobiju bez recepta. Oni se mogu rangirati na osnovu jačine svog delovanja, vremena delovanja i neželjenih delovanja koja prouzrokuju. Najbezbjedniji jeste paracetamol i njega prvog preporučujemo, ali je on ujedno često i nedovoljan da pacijentu ublaži bol. Stoga se često preporučuje upotreba acetilsalicilne kiseline, zatim preparata sa fiksnim kombinacijama 2 ili više analgetika i nesteroidnih antireumatika poput ibuprofena, diklofenaka i nimesulida…
Primena aspirina, kao i svih ostalih preparata sa acetil-salicilnom kiselinom, je kontraindikovana kod dece mlađe od 16 godina. Vaš sin može popiti lek na bazi paracetamola ili ibuprofena.
Pre svega treba voditi računa o tome šta dojilja jede, da to ne bude hrana koja nadima kao sto je kupus, grasak, pasulj i slično. Zatim grejanje bebinog stomačića daje dobre rezultate. Što se tiče preparata efikasnost su pokazali probiotski preparati, čajevi na bazi ekstrakta komorača, zatim preparati na bazi simetikona koji smanjuju stvaranje gasova koji izazivaju grčeve i enzima laktaze koji pospešuju varenje mleka.
Ne postoji dobro ili loše adaptirano mleko, većina su gotovo istog sastava, sa približnim kalorijskim vrednostima i količinama vitamina prisutnim u njima. Razlika je uglavnom u njihovom ukusu na koje dete navikne. Tako da se možete potpuno prepustiti ličnom izboru.
Nije praktično dati bebi prvo slatku hranu pa tek kasnije slanu, jer beba neće želeti nju jer je vec navikla na lepsu - slatku. Trebalo bi to ovim redom otprilike: pirinčana kasa, kukuruzna, krompir, šargarepa, tikvica, brokoli i vecina povrca, a zatim kada beba proba te slane ukuse uključiti jabuku, bresku, šljivu i drugo voce.
Sve do treće godine deteta je to normalna pojava i nije potrebno nasilno pokusavati prevlačiti kožu. Najbolje je u toku kupanja, zbog tople vode koja opušta kožu. Ukoliko je i dalje prisutan problem, mogu se koristiti kreme sa kortikosteroidima u periodu 2-3 nedelje, jer oni podstiču rast i pucanje prepucijuma. Uspešnost takvog lečenja je preko 90%.
Kupanje je potrebno da se svede na onu meru da je dovoljno za redovnu higijenu, što znači ne forsirati čišćenje kože. Kupanje se vrši preparatima na bazi ulja ili se u kupke dodaju ulja i na taj način hidrira i hrani koža. Kreme i losioni se nanose neposredno nakon kupanja, ne čekajući da se koža osuši, već se nanose na mokru kožu. Kao terapija koriste se kreme sa kortikosteroidima, koje pomažu umanjući svrab i iritaciju, i smanjujući upalnu reakciju, ali se ove supstance ne smeju nanositi na većim površinama, niti neprestano. Njihova primena je ograničena na 7–15 dana, samo na zahvaćena područja. Nakon terapije kortikosteroidima preporučuje se nega kože neutralnim kremama koje će omogućiti regeneraciju površinskog sloja kože.
Ne. Svaki antibiotik ima svoj spektar delovanja i ne postoji neki univerzalni koji se najčešće koristi i koji će pomoći u svakom slučaju. S druge strane, pacijenti su skloni da sami započinju i prekidaju terapiju, što je jako nepovoljno za razvoj bilo koje infekcije, pa je neophodno da isključivo lekar određuje kada i koju antibiotsku terapiju je potrebno primeniti.
Sedativi su grupa lekova čije je izdavanje strogo kontrolisano u apotekama i recept mora biti overen od strane lekara koji ga je propisao i bez istog se ne može kupiti.
Odgovor je NE, jer izbor kontraceptiva prethodno treba da proceni stručno lice, odnosno ginekolog. Izbor je individualan i radi se na osnovu odrađenog fizikalnog i ginekološkog pregleda, kao i porodične anamneze, da bi se isključile kontraindikacije i utvrdili eventualni faktori rizika.
Nedostatak gvoždja u organizmu, zatim upala, metabolički poremećaj, bolesti bubrega, oštećenje koštane srži, nedodtatak folne kiseline i vitamina B12, kao i toksičnost pojedinih lekova i gubitak krvi. U slučaju da je uzrok nedostatak gvoždja, on se nadoknađuje uzimanjem preparata gvoždja u obliku adekvatnih soli. Gvoždje se primenjuje sve dok se vrednosti hemoglobina ne unormale i zatim još 3 meseca kako bi se popunili depoi.
Najbolje je koristiti antimikotik u vidu kreme kada je infekcija lokalizovana na koži, odnosno u vidu rastvora kada je infekcija zahvatila nokat. Preparati na bazi klotrimazola se primenjuju 2x dnevno, dok se prepatati na bazi naftifina i bifonazola (umereno deluje i na bakterije) primenjuju jednom dnevno. Lečenje ovakve infekcije može da traje od 6 meseci do 2 godine. Upotreba olovaka za nokte je poželjna jer su one namenjene ciljano za infekcije noktiju. Ono što je bitno je da pre tretmana dobro isturpijate nokatnu ploču kako biste uklonili mrtvi sloj ćelija i tako omogućili preparatu da lakše prodre u nokat i time bolje deluje.
Kod većine žena je problem u neadekvatnoj higijeni. Treba koristiti kupke namenjene za tu regiju, dakle intimne sapune, a ne treba nositi veš koji nije pamučan. Kad već dodje do svraba mora se uključiti neka vrsta vaginaleta, s obzirom da ih danas postoji dosta na tržištu treba uputiti pacijentkinju na bris. Uvek se može za standardnu negu predložiti rastvor za ispiranje na bazi benzidamina i s vremena na vreme kantarion vaginalete koje bi svakako pomagale da se te infekcije manje vraćaju.
Prehlada je primarno virusna infekcija, te je uzimanje antibiotika kontraindikovano. Prehlada se leči simptomatski i bitno je adekvatno savetovati pacijenate. Kijavica je najčešće prvi simptom prehlade, a nastaje usled upale i oticanja nosne sluznice. Efikasno sredstvo protiv kijavice i curenja nosa jesu preparati koji sadrže vazokonstriktore (nazalni dekongestivi). To su kapi ili sprejevi za nos koji deluju momentalno i efikasno pospešuju disanje. Naglasiti pacijentu da se preporučuje upotreba od 5 do 7 dana u kontinuitetu. Usled intenzivnijeg korišćenja, može doći do navikavanja sluzokože na lek i razvijanja medikamentoznog vazomotornog rinitisa. Usled oticanja sluznice nosa može doći do nakupljanja sekreta u sinusima, što bi dovelo do upale sinusa. Zato se preporučuje korišćenje preparata na bazi morske soli (bilo da je u pitanju čist rastvor ili kombinacija sa puferima ili etarskim uljima). Profilaktička primena slanih rastvora pokazala se efikasnom u sprečavanju komplikacija.


Bol u grlu je još jedan simptom koji nastaje usled iritacije sluzokože grla. U ovom slučaju uspešno deluju lekovi u vidu lozengi koje se otapaju u ustima, oblažu sluznicu, čiste je, ublažavaju bol i regenerišu. Sprejevi na biljnoj bazi (propolis, ehinacea) pored umanjenja lokalnog bola imaju i imunostimulatorno delovanje.


Sa iritacijom grla neretko ide i kašalj. Kod suvog kašljanja preporučuju se biljni sirupi na bazi belog i crnog sleza, islandskog lišaja, kao i lekovi za umanjenje nadražaja na kašalj. Kod produktivnog kašlja efikasni su sirupi na bazi bršljana, jagorčevine, kao i lekovi koji uspešno razgrađuju sekret u disajnim putevima. Naglasiti pacijentu da po pravilu terapija kašlja traje najviše 7 dana. Ukoliko se kašalj ne smiri ili se pogorša, neophodno je uputiti ga lekaru.


Kod bolova u glavi i ekstremitetima se preporučuju uglavnom acetilsalicilna kiselina, paracetamol ili ibuprofen. Prilagođeni su svakom uzrastu i ima ih u više farmaceutskih oblika.
Ne. Da bi rezultat alergotesta bio tačan mora se ukinuti terapija antihistaminicima 7-10 dana pre testiranja. Takodje je najbolje alergotest raditi zimi, jer zbog potencijalne alergije na polen u sezoni polena rezultati mogu biti lažno negativni.
Antibiotici su nestabilni u vodenom rastvoru i zato se sirupi izrađuju u apotekarskim uslovima neposredno pre primene. Rastvoreni, postaju osetljivi na temperaturne varijacije. Obavezno je naglasiti pacijentu da mora promućkati bočicu pre svake primene i da mogu da se koriste sedam dana van frižidera ili deset do četrnaest dana u frizideru (nakon rekonstitucije). Savetovati da prašak za oralnu suspenziju čuvaju u originalnom pakovanju na temperaturi do 30°C daleko od toplote i direktne sunčeve svetlosti, a za rok upotrebe pripremljene suspenzije pratiti uputstva proizvođača na pakovanju leka.
Ove tablete se primenjuju za sprečavanje mučnine, povraćanja i/ili vrtoglavice kod kinetoza (bolest kretanja). Tabletu treba uzeti 30 minuta pre polaska na put. Odrasli i deca iznad 14 godina 1-2 tablete svakih 4-6 sati po potrebi, ne više od 8 tableta za 24h. Deca 6-12 godina: ½-1 tableta svakih 6-8h, ne više od 3 tablete za 24h. Deca 5-6 godina: ½ tablete svakih 6-8h po potrebi ne vise od 1,5 tablete za 24h. Iako u uputstvu stoji da tablete ne treba davati deci mladjoj od 5 godina, iskustva iz prakse su pokazala da je moguće dati i deci tog uzrasta, tako da je moguće preporučiti ¼ tablete pola sata pre vožnje.
Želudačna sekrecija može da se smanji klasičnim antacidima (npr. soli aluminijuma, magnezijuma, kalcijuma), antagonistima H2 receptora (famotidin) i inhibitorima protonske pumpe, kao što je omeprazol ili pantoprazol. Natrijum bikarbonat u šumećim tabletama je antacid brzog dejstva, ali prilikom njegove primene dolazi do oslobađanja ugljen-dioksida, koji izaziva nadutost želuca i podrigivanje, pa skrenuti pažnju pacijentu. Pošto predstavlja izvor natrijuma nije preporučljiv pacijentima koji treba da ograniče unos natrijuma, poput onih sa hipertenzijom ili srčanom insufucijencijom. Savetovati da ne treba uzimati dugo natrijum bikarbonat (rizik za metaboličku alkalozu). Istaći kako je bitno da nauče da prepoznaju kada se osećaju sito i da steknu naviku da u tom trenutku prestanu da jedu kako bi izbegli nadimanje i neprijatan osećaj koji dolazi od prejedanja. Preporučiti da izbegavaju ležanje nakon obroka i kasne obroke, večera treba da bude najkasnije 3h pre spavanja kako bi hrani dali dovoljno vremena da se svari. Šetnja je bolja opcija od sedenja i ležanja jer pomaže da se svari hrana, a gravitacija zadržava želudačnu kiselinu na svom mestu. Treba jesti polako, izbegavati previše začinjena i masna jela i jesti u manjim porcijama.
U terapiji se koriste najčešće antibiotski ili kortikosteroidni preparati ili pak njihove kombinacije, ali je potrebno na osnovu pregleda utvrditi da li se radi o crvenilu kao posledici alergije, infekciji oka ili mogućem prisustvu stranog tela. Tek na osnovu pravilno postavljene dijagnoze može se propisati terapija. Izuzetak su kapi sa antiseptičnim delovanjem ili kapi sa prirodnim komponentama, koje mogu da se dobiju i bez lekarske preporuke, ali mogu da reše samo neke blaže upale.
Zato što je poremećeno normalno lučenje suza usled oštecenja suznog filma. Oko zbog tog ostećenja luči mnogo više suza, da bi nadoknadilo taj problem, ali se suze ne zadrzavaju na oku, nego dolazi do curenja suza. Veštačke suze tu služe da vrate normalnu funkciju suznog filma, čime bi se i lučenje suza vratilo u normalu. Dakle tu veštačke suze ne služe da nadoknade tečnost u oku, vec da zaleče suzni film. Zato je bitno koristiti ih redovno i u takvim stanjima.
Opekotina se prvo mora hladiti – gelom na bazi aloja vere, pantenola ili kiselim mlekom. Tek nakon toga se preporučuje primena hranljivijih masnih krema za regeneraciju kože. U slučaju težih opekotina, nikako ne bušiti plikove, jer se povećava mogućnost infekcije.
Naravno, ,,omega“ ima pozitivan uticaj na osetljivost na insulin, što zauzvrat podržava bolju iskoristljivost hranljivih sastojaka. Dodatak omega 3 kiselina može pomoći u održavanju odnosa omega 3 i omega 6 masnih kiselina što daje pozitivan efekat na upalne procese u organizmu, oksidativan stres ili neka mišićna oštećenja. I još jedan bitan razlog jeste taj što u telu održava zdravu ravnotežu između HDL (dobrog) i LDL (lošeg) holesterola što je izuzetno važno za zdravlje vašeg srca, krvnih sudova i mozga.
Uvin čaj se može koristiti za lečenje blažih urinarnih infekcija. Ne treba ga piti duže od nedelju dana i više od pet nedelja godišnje. Za najbolji efekat čaja od lista uve treba obezbediti baznu sredinu urina, pa se pre primena čaja savetuje primena kašičice sode bikarbone ili ishrana bogata mlečnim proizvodima i povrćem.
Da, propisani lek mogu koristiti trudnice. Nema prijavljenih štenih efekata po plod, pa se u slučaju neophodnosti primene u slučaju pojave hipertenzije u trudnoći može koristiti.
Čepići imaju trenuto delovanje. Pražnjenje se očekuje u roku od priližno 20 minuta od umetanja čepića. Tablete je najbolje popiti uveče pre spavanja, jer se efekat očekuje nakon 8-12h od primene tableta.
Primena antibiotika nakon odstranjivanja krpelja, preventivno zbog lajmske bolesti, nije obavezna. Vrlo je bitno da odstranjivanje izvrši stručno lice i već tada se može iskustveno zaključiti da li je potreban antibiotik ili ne. Period inkubacije je od 2 do 30 dana, pa ako u tom periodu pacijent oseti simptome kao što su velika isrpljenost, otečeni limfni čvorovi, groznica i glavobolja, tada je obavezno javiti se lekaru i započeti terapiju doksiciklinom.
Obavezno se javiti dermatologu, a u medjuvremenu nanositi neku antibiotsku mast.
Najverovatnije je problem uplala ili grčenje medjurebarnih mišića. To što se javlja bol na levoj strani grudnog koša pacijenti uglavnom povezuju sa srčanim problemima, ali bol srčanog porekla je konstantan i nepromenljiv na pokret ili disanje. Uglavnom je potrebno mirovanje i može se koristiti neki preprat magnezijuma. Ukoliko se bol javlja i nakon toga, javiti se lekaru za eventualan pregled EKG-om.
Nakon svake primene inhalatora, potrebno je isprati usta vodom, a poželjno je i bar jednom nedeljno isprati usta rastvorom sode bikarbone, jer je upravo pojava gljivica i promuklosti jedan od glavnih neželjenih efekata kod ovakve primene terapije.
Prebiotik stimuliše rast i aktivnost probiotika, povećava sitost, poboljšava apsorbciju minerala. Sinbiotik predstavlja kombinaciju prebiotika i probiotika, probiotik duže ostaje u digestivnom sistemu i olakšan mu je pristup epitelu digestivnog trakta.
Dijabetičari mogu da konzumiraju voće, ali da vode računa o količini i vrsti voća. Dnevni unos je 3-5 porcija voća. Porcija je n primer 1-2 soljice bobičastog ili naseckanog voća. Poželjno je bobičasto i voće koje sadrži puno vode (maline, kupine, jagode, lubenice, pomorandže, šljive). Orašaste plodove (orah, lešnik, badem, kikiriki, pistaći) svesti na maksimalno 60g dnevno.
Obavezna je provera glukoze ujutru pre jela, 8-12h nakon poslednjeg obroka. Očekivana vrednost u dobro regulisanom toku bolesti je 5,5-7,5 mmol/l. Povremeno se rade glikemijski profile u zavisnosti od tipa bolesti i aktuelne terapije. Dva puta godišnje se laboratorijski kontroliše i tromesečna vrednost glikemije.
Izbegavati sintetske zasladjivače poput saharina i aspartama, kao i čistu fruktozu koja je najnezdraviji šećer koji može da dovede i do metaboličkog poremećaja. Najbolje je uzeti neophodan šećer kroz porcije voća ili prirodne zasladjivače poput stevije, meda, agavinog I javorovog sirupa itd.
Lek broj jedan su kompresivne čarape, a stepen kompresije odredjuje lekar. Od lekova se najčešće koriste preparati na bazi diosmina i hesperidina. To su biljne supstace koje pojčavaju vensku cirkulaciju, jačaju zidove krvnih sudova i smanjuju otok, crvenilo, bol i osećaj težine u nogama. Za spoljnu upotrebu postoji veliki broj gelova i krema, a povoljno deluju i hladne obloge.

asd