GIHT

„Zdrav stav je zarazan, ali nemoj čekati da ti ga neko prenese – ti budi prenosilac.” – Tom Stoppard
Seli ste u vašu omiljenu fotelju i pustili TV. Osećate bol u nožnom palcu, ali bol nije jak, pa ste se samo malo uzvrpoljili. Mislite, verovatno je grč, proći će za par minuta, podići ćete nogu na tabure. Međutim, kroz par minuta, dešava se bol koju ne možete da ignorišete. Rešite da ustanete, ali Vas jak nepodnošljiv bol u nožnom palcu zaustavlja i vraća u fotelju. Skidate čarapu i zbunjeno gledate u nožni palac koji je natekao, užasno boli i crvene je boje. Susrećete se sa nečim novim što se ne viđa često, ali je vrlo verovatno da je tome doprinela ta velika kesa čipsa, taj gazirani sok ili ono veliko parče slanine koje ‘’po malo’’ mezite poslednja tri dana..
E baš taj natečeni, bolni, crveni palac je alarm koji ne smete da ignorišete nikada! A evo i zašto..
Šta je GIHT?
Giht je metaboličko oboljenje koje se manifestuje pojavom akutnog artritisa sa recidivima, pojavom tofusa, a kod nelečenih bolesnika pojavom hronične uratne artropatije.
Giht se razvija stihijski, a manifestuje se jakim napadima bola, crvenilom i oticanjem zgloba. Najčešće u zglobovima donjih ekstremiteta, prvenstveno u zglobu palca na stopalu. Vreme trajanja bolnog stanja može da traje do dve nedelje, nakon čega se bol smiruje i na kraju potpuno nestaje. Ukoliko se ne primeni potrebna terapija, bol se vraća obično kroz godinu dana i ponavlja se.
Ova bolest se deli u dve kategorije:
Primarni giht, nastaje kao posledica hiperuratemije nepoznate ili genetske prirode.
Sekundarni giht, nastaje zbog hiperuratemije poznate etiologije.
Uzrok gihta
Glavni uzrok gihta je nesposobnost tela da adekvatno obradi i filtrira mokraćnu kiselinu tako da se ne akumulira u krvi.
Javlja se kao posledica taloženja kristala soli mononatrijum-urata u zglobovima i tkivima oko zglobova (koži, potkožnim tkivima, tetivama).
Određivanje nivoa mokraćne kiseline
Mokraćna kiselina (lat. Acidum uricum), poznata i kao urinska kiselina, normalan je sastojak krvi.
Ukoliko postoji sumnja da je u pitanju giht, za određivanje nivoa mokraćne kiseline je neophodno dati krv na analizu.
Mokraćnu kiselinu proizvodi ksantin oksidaza iz ksantina i hipoksantina, dok se ti supstrati formiraju iz purina (supstance slične aminokiselini, neophodne za normalno funkcionisanje ćelija).
Kod ljudi se oko 70% dnevnog izlučivanja urinske kiseline odvija putem bubrega. Kod 5-25% ljudi smanjena renalna ekskrecija dovodi do hiperuricemije („Hiperurikemija“ je medicinski izraz za prekomernu mokraćnu kiselinu u krvi, dok je „asimptomatska hiperurikemija“ termin za one koji
imaju visoku mokraćnu kiselinu, ali tek treba da imaju simptome gihta. Smatra se pretečom razvoja potpunog gihta, „simptomatska hiperurikemija“ se često može eliminisati u svojim ranim fazama usvajanjem ishrane sa niskim sadržajem purina).
Smatra se produženom i progresivnom bolešću, giht takođe može da proizvede kamenje u bubregu što dovodi do disfunkcionalnih bubrega i povećane nečistoće u krvi. Ako se ne leči, giht će trajno oslabiti nerve i uništiti zahvaćene zglobove.
Glavni uzrok visokog nivoa mokraćne kiseline je redovno konzumiranje hrane bogate purinom. Igrajući vitalnu ulogu u hemijskoj arhitekturi gena, purini se nalaze u malom broju namirnica, ali nažalost, neke od ovih namirnica sadrže visoke koncentracije purina.
Šta je podagra?
Podagra je akutni artritis zgloba korena palca (prvog metatarzofalangealnog zgloba) koji kod velike većine pacijenata bude prva manifestacija gihta. Smatra se da akutni napad gihta nastaje u ovom zglobu zbog mehaničkog opterećenja, kao i zbog niže temperature zgloba što smanjuje rastvorljivost mokraćne kiseline – time olakšavajući taloženje kristala urata i nastanak akutnog napada.
Lečenje promenom ishrane i životnih navika
Sami sebi možemo najviše pomoći ukoliko regulišemo ishranu. Tačnije, smanjimo unos namirnica bogatih purinima. Na žalost, ubrzan način i života i način pripreme hrane koji dolazi sa zapada, a sve je više zastupljen kod nas, povećava rizik od nastanka gihta. Dok sa druge strane hrana sa istoka uključuje ishranu bogatu namirnicama koje su lako svarljive, niskokalorične (pirinač, povrće..), ali ih generalno ređe koristimo u ishrani.
Što se alkohola tiče, ukoliko želite da ne dođe do komplikacija, najbolje ga je ne konzumirati. Ali u izuzecima, možete konzumirati onoliko koliko je ograničeno dnevnim unosom.
Maksimalno izbegavajte gazirane sokove i slatkiše. Zašto? Zato što sadrže fruktozu.
Izbegavajte proteinske dijete. Zašto? Zato što takve dijete uglavnom podrazumevaju isključivo konzumiranje mesa, što može da pogorša zdravlje.
I jedna jako bitna stavka je ta da, ukoliko ste gojazni, rizik za povećanje hiperurikemije i gihta je veći!
Prilog 1. Tabelarni prikaz primera ishrane osoba sa gihtom
Detaljniji pregled tih namirnica je u narednoj tabeli:
VAŽNO!
Ako imate napade teškog gihta koji se graniče sa trajnim onesposobljavanjem zglobova, biće vam potrebni lekovi protiv bolova, kao i da konzumirate samo hranu koja uopšte ne sadrži purine.
Ostalo:
I drugi razlozi mogu dovesti do visokog nivoa mokraćne kiseline u telu:
· Prekomerno konzumiranje alkohola
· Visok krvni pritisak (hipertenzija)
· Prekomerno konzumiranje gaziranih pića
· Diuretici
· Imunosupresivni lekovi
· Gojaznost
· Psorijaza
· Niacin ili vitamin B3
· Problemi s bubrezima
· Genetika
· Konzumiranje namirnica koje sadrže fruktozu
· Leukemija
· Metabolički sindrom
Terapija
· Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL)
Najčešće se upotrebljavaju NSAIL i to: naproksen, diklofenak, indometacin i ibuprofen. Svi NSAIL su podjednako efikasni. Primenjuju se kod ispoljavanja prvih tegoba i posle nekoliko dana dovode do prestanka bolova i povlačenja upale zgloba. U početku NSAIL se uzimaju u maksimalnim terapijskim dozama, a po prestanku tegoba u manjim dozama još nekoliko dana.
Mere opreza:
❕Aspirin koji je jedan od NSAIL treba izbegavati u gihtu jer povećava nivo mokraćne kiseline u krvi. Bolesnici koji uzimaju male doze aspirina zbog teških srčanih ili vaskularnih bolesti treba da nastave sa njegovom upotrebom čak i u akutnom napadu gihta.
❕Kod kratkotrajne primene NSAIL retko se ispoljavaju neželjeni efekti. Mogu se javiti bolovi u stomaku, kožna ospa, glavobolja, vrtoglavice, astma i dr. Osobe koje imaju ulkusnu bolest sa povećanim oprezom treba da upotrebljavaju NSAIL. Kod njih se preporučuje uzimanje NSAIL u toku jela ili nakon obroka uz primenu lekova koji štite želudačnu sluzniciu.
· Alopurinol
Alopurinol deluje na procese u metabolizmu purina i prekida stvaranje mokraćne kiseline.
Početna doza alopurinola je 100mg na dan, koja se posle nekoliko nedelja povećava u zavisnosti od vrednosti mokraćne kiseline, prosečno na 300mg na dan. Alopurinol se uzima svaki dan duži vremenski period i dugotrajna upotreba je bezbedna. Retko se javljaju neželjeni efekti u vidu kožne ospe ili poremećaja funkcije jetre. U početku terapije alopurinolom može doći do naglog pada koncentracije mokraćne kiseline u krvi i provociranja napada gihta. To se prevenira istovremenom primenom NSAIL ili KS u toku jedne do dve nedelje. Ono što je bitno da se napomene jeste da je poželjan unos oko 3l vode dnevno za vreme trajanje terapije alopurinolom.
· Drugi lekovi
Lekovi koji se primarno upotrebljavaju u lečenju drugih bolesti kao što su fenofibrat (smanjuje nivo masnoća u krvi) i losartan (smanjuje povišen krvni pritisak) u manjoj meri smanjuju koncentraciju mokraćne kiseline i korisni su u kombinaciji sa alopurinolom kod bolesnika gihtom i povišenim masnoćama ili povišenim krvnim pritiskom.
· Suplementacija kao preventiva:
Kao prirodnu i sveobuhvatnu formulaciju koja kombinuje naučno podržane sastojke za prevenciju gihta, možete koristiti URICAN koji pomaže u smanjenju inflamacije, otoka i nivoa mokraćne kiseline, a ujedno podržava i pokretljivost zglobova. Ali naravno, on ne može biti kompletna zamena za ishranu i lek. Uvek se konsultuje sa lekarom ili farmaceutom.
Ne žuri, uspori! Zdravlje je na prvom mestu!
I kolač i kafa i sladoled su tu. Slobodno uživaj ponekad u njima, ali pametno. I ona kriška hleba sa domaćim džemom je predivna. Šolja toplog mleka, malo putera.. Nemoj da zaboraviš da je topla supa od povrća fantastična. Samo uspori, sedi dok jedeš, vodu pij pre ili nakon obroka.
I na kraju, ponovo se vraćamo na najvažniju stvar, a to su zdrave životne navike.
Pomozite na taj način sebi. Stvarajte ih redovno i budite primer drugima
Farm. tehn. Ivona Jordaković
Ostavite komentar