Najzad, grčevi su prestali, neprospsvane noći i neutešan plač bebe je iza nas.

Ovo je razmišljanje većine roditelja koji ne znaju da ih ceka još jedna avantura u odrastanju najdražeg im bića nicanje zubića.

Nicanje prvih zubića je jako neprijatno iskustvo za bebu, a velika radost za roditelja.

Počinje otprilike oko šestog meseca starosti, a do navršene treće godine života mali čovek bi trebao da ima sve mlečne zube.

Izlazak prvih mlečnih zubića je sastavni deo odrastanja i razvojni proves svakog mališana.

Krenuli su zubići, svi se radosno osmehuju, a mališan ima problem sa bolnim “cepanjem” desni, prevelikom količinom pljuvačke u ustima i, neretko, blago povišenom temperaturom, prolivom, ponekad i osipom. Moguća je i infekcija desni.

Kako ublažiti i sprečiti simptome

Povišena telesna temperatura može da se javi kao najčešći simptom kod nicanja prvih zubića. Zbog iritacije desni  zapaljenskog procesa dolazi do blago povišene temperature nekoliko dana pre pojave prvog zuba. Obrazi bebe su užareni, desni upaljene, usta su puna pljuvačke.

Kako pomoci?

 • Dati sirup protiv temperature i bolova;
 • Hladiti desni;
 • Masirati desni.

Kao efikasni, pokazali su se gelovi sa anestetikom lidokainom (Calgel). Blaga masaža i utrljavanje gela dovodi do blage utrnulosti desni pa beba više ne oseća bol.

Proliv ili, bolje rečeno, retka stolica može takođe biti jedan od neprijatnih simptoma kod nicanja zuba. Može se javiti usled velike količine slina, sluzi i pljuvačke koje beba proguta pa to proredi stolicu.

Osip kod nicanja zuba je logičan redosled neželjenih simptoma. Javlja se usled proliva koji je vrlo stresan za kožu pelenske regije.Vlažnost i kiselina naknadno oštećuju nežnu kožu kod bebe i javlja se osip. Osip se može lečiti raznim kremama za ojed (sudokrem). Važno je da ne dođe do neke bakterijske ili gljivične infekcije na mestu ojeda jer to zahteva ozbiljnije i duže lečenje.

Redosled nicanja prvih (mlečnih) zubića

Tokom procesa nicanja zubića, bebi izraste 20 mlečnih zuba. Mlečni zubi se kasnije menjaju stalnim do 21. godine života.Tada su već odrasli momci i devojke.

Nasi “bebironi” imaju ukupno 32 stalna zuba.

Redosled nicanja prvih zuba je prikazan na sledećoj slici.

 1. sekutići;
 2. očnjaci pa
 3. kutnjaci.

zubići sa redosledom nicanja

  Važno je naglasiti da je vrlo bitna oralna higijena desnii pre pojave prvih zubića kao i pranje prvih mlečnih zuba, kako bi bili zdravi i čuvali mesto stalnim zubima.

  Održavanje higijene desni kod beba i pre pojave prvih zubića vrši se gazom natopljenom fiziološlim rastvorom ili mlakom vodom. Redovnim brisanjem desni na kojima još uvek nema zuba, održava se oralna higijena usta i masaža desni pa se na taj način smanjuje mogućnost stvaranja infekcije u ustima kad bude došlo do cepanja desni i pojave prvih zubića.

  dečije četkice za pranje zubića

  Na našem tržištu se može naći veliki izbor setova za negu desni i prvo pranje zuba kod beba. Obično se radi o tri cetkice sa razlicitim vrhovima od silikona.Vrhovi su mekani pa beba kroz igru može steci naviku pranja zuba, bez bojazni da će se povrediti.Već od šestog meseca može se koristiti i pasta za zube koja je totalno neškodljiva ako se proguta, mada beba već u tom periodu može da se kroz igru nauči i da ispljune pastu.

  Prvo pranje zuba pomoću četkice i paste za bebu je jedan od edukativnih koraka ka odrastanju i ujedno sticanje korisnih navika.

  Zato, dragi roditelji, razumite vašu bebu i pomozite joj da formira zdrave navike. Ona, zajedno sa vama, prolazi kroz veliku avanturu na svom putu odrastanja, a vi se setite reči vaših roditelja jer sigurno“Nije lako biti roditelj”.

  Iskustva roditelja možete pročitati na forumu.

  https://www.roditelji.me/forum/bebe-i-predskolarci/zubici/

  Farmaceutski tehničar
  Suzana Živković