Glutation je antioksidans, prisutan u svim našim ćelijama, a najviše ga ima u ćelijama jetre i na plućnom parenhimu, jer su ovo tkiva koja su najviše izložena toksinima iz spoljašnje sredine. Srećom, ljudsko telo je toliko savršeno, da samo proizvodi ovu prekopotrebnu supstancu.

Glutation je prirodni proizvod koji se normalno izgrađuje u organizmu ako ima gradivnog materijala. Njegov nivo u telu opada već od 20. godine života, a osim prirodnog smanjivanja, smanjuje ga i neodgovarajuća ishrana, toksini, neki lekovi, stres, trauma, infekcije, zračenje, zagađenje životne sredine.

Uloga antioksidanasa je borba protiv slobodnih radikala koji nastaju u našem organizmu u procesu oksidacije prilikom razgradnje hrane koje smo uneli. Povećanjem nivoa glutationa u našem organizmu potpomažemo njegovu borbu koja konstantno traje protiv slobodnih radikala. Ravnoteža koja se time postiže je ujedno i ogledalo zdravlja našeg organizma. Upravo je glutation najjače oružje u borbi protiv njih zbog svojih antioksidativnih sposobnosti.

Iako se za postojanje glutationa zna skoro sto godina, tek nekoliko godina unazad mu se pridaje veća važnost i prepoznata je njegova bitna uloga u organizmu.

Bez adekvatnog nivoa glutationa, u riziku smo za nastanak mnogih hroničnih bolesti današnjice, uključujući srčane i moždane udare, Alchajmerovu bolest, dijabetes ili kancer.

Međutim, kada su nivoi glutationa u ćelijama visoki, nema razloga za brigu. Ne samo da smo zaštićeni od bolesti, nego dobijamo neverovatnu poletnu energiju, zdravu detoksikaciju, snažnu srčanu radnju, bolju koncentraciju i toleranciju na stres.

KOJE SU KORISTI GLUTATIONA?

Koristi glutationa su mnogobrojne i uključuju sve organe jer se on i prirodno nalazi u svim ćelijama

 1. Imuni sistem – glutation pruža snažnu podršku imunom sistemu.
 2. Oporavak – glutation ubrzava oporavak od svih bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija, otklanja umor i malaksalost, vraća snagu i vitalnost.
 3. Jetra – glutation učestvuje u svim procesima detoksikacije, ubrzava eliminaciju toksina, hemikalija, potencijalnih karcinogena i drugih zagađivača.
 4. Pluća – glutation se u velikim koncentracijama nalazi u plućima, čuva plućno tkivo i omogućava zdravu i nesmetanu razmenu gasova. Nasuprot tome, glutation je drastično smanjen kod pušača, čime se stvaraju uslovi za razvoj hroničnih bronhitisa, opstruktivne bolesti pluća, kao i plućnog kancera.
 5. Funkcija ćelije –glutation omogućava pravilno i efikasno funkcionisanje svake ćelije.
 6. Koža – glutation ima fantastičnu sposobnost da sprečava formiranje melanina i nastanak fleka. Koža lica postaje blistavija, svetlija, a dovodi i do uklanjanja bora pospešujući proizvodnju kolagena.
 7. Povećava sportske performanse – smanjuje umor, ubrzava oporavak i povećava snagu
 8. Starenje – glutation pokazuje snažan antiageing efekat i usporava starenje svih ćelija
 9. Nervni sistem – glutation čuva nervni sistem, poboljšava kognitivne sposobnosti i oporavak nakon neuroloških oboljenja, posebno moždanih udara.
 10. Obnavlja druge antioksidanse – glutation pomaže funkcionisanju i obnavljanju i drugih važnih antioksidanasa, kao što su vitamn C, vitamin E i alfa-lipoinska kiselina.

Šta sve dovodi do smanjenja glutationa u ćelijama?

1. Proces starenja
2. Upotreba alkohola
3. Pušenje
4. Lekovi
5. Paracetamol
6. Kofein
7. Zapaljenje
8. Fizički i mentalni napor
9. Manjak sna
10. Stres
11. Teški metali
12. Zagađenje vazduha
13. UV zračenje

Njegova endogena proizvodnja počinje da opada oko 20-te godine i tada postajemo podložniji različitim bolestima.

Istraživanja su pokazala da je kod pacijenata obolelih od najtežih bolesti, kao što su sida, ateroskleroza ili kancer, nivo glutationa po pravilu izuzetno nizak. Mala koncentracija glutationa se opaža i kod drugih oboljenja, naročito hroničnih oboljenja respiratornog trakta. U takvim slučajevima može da se preporuči suplementacija glutationa.

Nedostatak glutationa može se manifestovati i pojavom makularne degeneracije, dijabetesa, plućnih ili gastrointestinalnih bolesti. Zato ga treba nadoknađivati dodacima ishrani, jer niska koncentracija glutationa u organizmu može da dovede do ozbiljnih poremećaja i povišenog rizika od javljanja bolesti i ubrzanog starenja usled oslabljenog imunološkog sistema. Sportisti, koji uzimaju suplemente da bi povećali nivo testosterona u cilju izgradnje mišićne mase, izdržljivosti i energije, treba da uzimaju i glutation, jer je on taj koji kontroliše i održava ravnotežu hormona u organizmu. Učestvuje i u deponovanju i transportovanju aminokiselina kroz organizam, tj. u izgradnji proteina, pa bez njega nije moguće održati mišićnu masu.

Preporučljivo ga je uzimati u kombinaciji sa drugim antioksidantima, alfa-lipoinskom kiselinom, superoksid-dizmutazom, vitaminima E i C ili N-acetil cisteinom (NAC), kao i sa koenzimom Q10.

Najveći izvor glutationa su sveže voće i povrće koje treba konzumirati što češće bez prethodne termičke obrade. Neki od njih su: avokado, lubenica, grejpfrut, jagode, paradajz, pomorandže, dinja..

Ljudsko telo je veoma neefikasno u preuzimanju glutationa iz digestivnog sistema u krvotok. Glutation nivoi mogu da se uvećaju u nekoj meri uzimanjem suplemenata kao što su alfa lipoinska kiselina, za koju se zna da regeneriše glutation. Alfa lipoinska kiselina takođe pomaže da se regulišu vitamin C, i vitamin E, kao i da oba ova vitamina ostanu duže aktivni u vašem telu.

Takođe postoje dokazi da vitamin D uvećava intracelularni glutation.

Neki nutricionsti preporučuju uzimanje jednog oblika cisteina poznatog kao N-acetil-cistein (NAC), ali može se savetovati da se to ne čini ako još uvek imate plombe ispunjene živinim amalganom zbog mogućnosti poremećaja procesa detoksifikacije žive.

Terapija ovim preparatom, koja inače nema neželjene efekte, imala je ranije jedinu manu, a to je da ova terapija data per os tj. u tabletama praktično nije vredela jer on biva razgrađen želudačnom kiselinom. Glutation suplementi su se usled toga davali INTRAVENSKI ili INTRAMUSKULARNO.

Nedavno je razvijena tehnologija liposomnog glutationa pomoću koje se molekuli GSH-a smeštaju u sićušne sfere nanometarske veličine, takozvane liposome, koji se lako apsorbuju u telu.

Glutation suplement se nalazi u slobodnoj prodaji kao:

Uz pomoć ovih glutation preparata možemo dodatno povećati nivo glutationa u organizmu.

Oporavak od hemoterapije uz pomoć glutationa

Lečenje zloćudnih tumora hemijskim supstancama prirodnog ili veštačkog porekla (citostatici, antitumorski lekovi) naziva se hemoterapija.

Samo, ovaj postupak povlači za sobom brojna neželjena dejstva pa je oporavak od hemoterapije dug i problematičan. Veći broj neželjenih dejstava se povlači ubrzo nakon prestanka uzimanja hemoterapije ali neka traju mesecima pa i više.

Oporavak posle hemoterapije zna u nekim slučejvima da potraje i mnogo duže, pa čak i da se posledice hemoterapije osećaju ceo život. Česti su primeri očtećenja reproduktivnih organa, sluha, rada bubrega, pluća i drugih organa u organizmu.

Upravo zbog svega gore navedenog glutation preparat igra veoma bitnu ulogu u jačanju organizma kako bi oporavak od hemoterapije bio što lakši i kraći.

Glutation zbog svojih osobina bitno redukuje neželjene efekte hemoterapije , čisteći organizam pre svega od teških metala, deluje kao opšti detoksikator, podiže imunitet, jača organizam da bi se organizam što snažnije borio sa bolešću.

Upotrebom glutation preparata oporavak posle hemoterapije traje mnogo kraće i smanjena su neželjena dejstva hemoterapije na organizam.

Estetsko ulepšavanje lica i Anti-Age

Veliku primenu glutation je našao i u estetici za ulepšavanje lica i ostalih delova tela. Starenje sa sobom povlači jak uticaj na kožu lica u vidu bora na čelu, oko očiju i na vratu. Toksini i slobodni radikali oštećuju ćelije, a time ubrzavaju proces starenja. Obzirom da sa starenjem nivo glutationa u organizmu opada , logično je da se u našem telu nagomilavaju slobodni radikali, a i nivo oksidativnog stresa je veći.

Glutation pokazuje da je proces starenja na neki način reverzibilan ako se uklone toksini i redukuje inflamacija. Usled toga glutation preparat se koristi ne samo u estetske svrhe – za podmlađivanje, ulepšavanje lica i/ili izbeljivanje kože, već i globalno za podmlađivanje čitavog organizma.

Glutation preparat i primena u Sportu

Glutation preparat je u širokoj upotrebi u svim vrstama sportova, a evo nekoliko razloga zašto je to tako:

 • optimalan nivo glutationa štiteći ćelije od oštećenja toksinima, uspostavlja normalnu zglobnu funkciju i stvara osnovu za dostizanje visokih atletskih performansi
 • povećava energiju
 • jača imuni sistem
 • povećava mentalnu koncentraciju
 • povećava mišićnu snagu.

Nuspojave glutationa

Glutation je POTPUNO BEZBEDAN kada se koristi u dozi do 500 mg dnevno do dva meseca. Nema nikakvih prijavljenih neželjenih reakcija.

Kada se primjenjuje na kož i
Nema dovoljno pouzdanih informacija je li glutation siguran za nanošenje na kožu. Može uzrokovati osip kada se nanese.
Kada se inhalira
Nemojte udisati glutation ako imate astmu, jer glutation može pojačati neke simptome astme .

Za kraj treba reći da bi u slučaju nedostatka glutationa ćelije počele da se raspadaju usled dejstva oksidacije. Otpornost organizma na dejstvo bakterija bi skoro nestala, a u jetri bi se nagomilali toksini kojih naše telo ne bi moglo da se oslobodi.

Zbog svega navedenog slobodno možemo reći da je glutation od životne važnosti za ljude.

Majka i otac svih antioksidanata - Glutation - #DrVrca i Integrativna medicina