Cvetni prah - polen

Cvetni prah sadrži sve što je potrebno za život. Savetuje se malokrvnim osobama, radi bržeg oporavka kod iscrpljujućih bolesti, reguliše nivo holesterola I triglicerida u krvi, smanjuje tegobe kod benigne hipertrofije prostate, pa se preventivno preporučuje muškarcima posle 40-te godine.

Polen ili cvetni prah je muška polna ćelija cvetonosnih biljaka, to su mala zrnca nevidljiva golim okom, smeštena u prašniku u osnovi tučka cveta.

Opšte karakteristike pčelinjeg polena:

Svako polenovo zrno je biološki jedinstveno i sadrži sve što je neophodno za život i dobro zdravlje čoveka: belančevine, masti ugljene hidrate, vitamine, enzime, hormone, pigmente, flavonoide. Odlike polena su bazirane na našim čulima i mogu se primetiti sledeće karakteristike:

Boja-Wilijam Kirk je pronašao 268 biljnih izvora polena sa 563 nijansi boja.

Miris-zavisi od vrste biljaka od kojih potiče, načina i lokacije sakupljanja, sušenja i čuvanja.

Dodir-na osnovu dodira može se procenti vlažnost,struktura i konzistencija.

Ukus-polen sa našeg podneblja je blago gorkog do prijatno slatkog.

Pčelinji polen se sastoji od aminokiselina, globulina, ugljenih hidrata, masti, fermenata, vitamina i fitohormona.

Zbog raznovrsnosti,pojedine vrste polena imaju terapeutske osobine:

-Bagremov ima sedativno delovanje

-Kestenov pospešuje vensku i arterijsku cirkulaciju

-Maslačkov ima povoljno diuretsko delovanje

-Uljane repice ima dobre efekte u lečenju rana izazvanih oštećenjem površinskih vena potkolenice

-Jabuke i gloga ima dobar efekat u regulisanju rada srca

-Borovnice u terapiji anemija i dijareje

-Majčine dušice pospešuje cirkulaciju, ima antiseptičko i afrodizijačko dejstvo

-Lipe ima blago sedativno dejstvo

-Žalfije popravlja varenje, a ima i blago diuretsko delovanje

Upotreba pčelinjeg polena u apiterapiji

Poboljšava funkciju štitne žlezde i pankreasa(moze se koristiti za sniženje šećera u krvi-glikemije kod  insulinski nezavisnog dijabetes mellitusa, jer doprinosi povećanom lučenju insulina i smanjenju rezistencije na insulin.Takođe, zbog velikog sadržaja joda može se koristiti u prevenciji endemske gušavosti, a pošto sadrži skoro sve aminokiseline neophodne za sintezu tireoidnih hormona, poboljšava ishranu tireoideje-stitne žlezde, anabolički efekat-poboljšava apetit.

Antialergik-kontrolisano doziranje u malim početnim dozama sa ili bez meda, dovodi do desenzibilizacije organizma na veliki broj alergena ili potpunog prestanka alergijskih manifestacija.

Antidepresiv i sedativ-u polenu se nalaze sve aminokiseline neophodne za njegov moćan antidepresivni efekat, a jedan od potencijalnih, je preko uticaja na sintezu endorfina i njemu sličnih supstanci pomoću koga organizam dolazi u stanje opuštenosti i dobrog raspoloženja.

Poboljšava seksualnu snagu muškaraca i funkciju prostate uz preventivni efekat na pojavu karcinoma prostate.

Antibakterijsko i antiimflamatorno dejstvo se zasniva na visokoj koncentraciji bioflavonoida i masnih kiselina.

Antianemijsko dejstvo se ogleda u povećanju broja eritrocita, nivoa hemoglobina i gvoždja.

Takodje, utiče na poboljšanje opšteg stanja, povratka apetita i povećanja telesne težine.

Antihipertenzivno i antisklerotsko delovanje.

 Polen zbog svog kompleksinog sastava, smanjuje povišen krvni pritisak, poboljšavajući fluidnost-cirkulaciju krvi, smanjuje koncentraciju holesterola i triglicerida,poboljšava funkciju jetre.

Jača imunološki sistem.

Polenov prah se moze koristiti u različite svrhe:

-U apipreventivi,za sprečavanje nastanka pojedinih bolesti

-U apiterapiji za lečenje sa ostalim pčelinjim proizvodima

-Kao hrana

-U kozmetici

Bitne činjenice za upotrebu polena:

Polen mora biti kvalitetan, a garancija kvaliteta je sertifikat dobijen od proizvodjača ili nabavka od pouzdanog pčelara.

Na kvalitet polena utiču lokacija pčelinjaka, način sakupljanja i čuvanja. Najbolji za konzumiranje je svež polen. Polen svoja lekovita svojstva zadržava 6 meseci, ali se čak i pravilnim sušenjem na temperaturi do 45 C gubi oko 20 % kvaliteta.

Polen jeste blagotvorna, ali ne i čudesna supstanca. Mora se koristiti pravilno, uz postepeno doziranje bilo da se koristi sa medom ili samostalno, uz dobru procenu konzumenta-osobe koja korsti polen. Vodit računa o postojanju ili odsustvu bilo koje vrste alergije, opštem stanju, životnom dobu, vrsti obavljanja uobičajenih aktivnosti, kao i u koju se svrhu koristi.

Preuzeto doziranje iz literature:

-deca od 3 godine – 5-10 grama dnevno

-od 6-12 godina 10-20 grama dnevno

-preko 12 godina i odrasli 20-40grama dnevno

Polen se uzima per os (preko usta) samostalno, sa medom, mleči i proplisom, rastvorenog u vodi, mleku, jogurtu ili soku.

Zbog spoljašnje opne polenovog zrna, koja  je od celuloze, pre upotrebe polen treba samleti u mlinu za kafu ili potopiti u vodi,soku ili mlakom čaju da odstoji 6-8 sati. Može se pomešati i sa medom, ali je potrebno da odstoji nekoliko dana da bi se izvrsila fermentacija polena u medu.

Polen, kao i sve pčelinje proizvode treba uzimati drvenom ili plastičnom kašičicom 15-30 minuta pre jela ili 1-2 sata posle. Poželjno je što duže sadržaj zadržati u ustima i ne piti vodu 15 minuta zbog bolje resorpcije hranljivih materija.

Pčelinji polen zbog svog sastava treba konzumirati pažljivo, na sledeći način:

-mala deca do 3 godine i odrasli koji prvi put koriste polen treba da utrljaju par zrnaca polena na unutrašnju stranu nadlaktice,sačekaju 10-15 minuta i ako nema na tom mestu crvenila ili svraba onda sa velikom verovatnoćom mogu konzumirati polen.

Polen se može korisiti u kontinuitetu s pauzama(u toku nedelju dana, dva dana pauza).

Na žalost, postoje i neželjeni efekti koji su veoma retki. Rađena su brojna istraživanja, tako da osobe koje su alergične na polen mogu dobiti teške anafilaktičke reakcije opasne po život. Može  doći do akutnog otkazivanja bubrega. Na sreću, ove reakcije su veoma retke.

U cilju bezbednog konzumiranja svih pčelinjih proizvoda neophodno je konsultovati lekara-apiterapeuta, idealno uz to i pčelara, koji će uzete anamneze, obavljenog pregleda i uvida u postojeću dokumentaciju, preporučiti odgovarajući preparat, dozu, vremenski period konzumiranja uz stalnu brigu o pacijentu. Polen se mora redovno i dugotrajno uzimati da bi delovao.

Matični mleč

Matični mleč se smatra eliksirom mladosti. Izuzetan je biostimulator, imunomodulator i regenerator. Reguliše nivo holesterola I triglicerida u serumu, ima antimikrobnu, antivirusnu moć.

Matični mleč nam daje pčela i to je komlpeksna materija. Proizvode je mlade pčele radilice 4-12 dana starosti. Služi za ishranu larvi iz kojih će se razviti matica, pčele radilice I trutovi. Prva tri dana sve larve se hrane matičnim mlečom, posle trećeg dana hrani se samo larva iz koje će se razviti matica kraljica, a ostale larve se hrane medom i polenom.

Matični mleč sadrži najviše vode 60-70 %. Ostatak čine belančevine, ugljeni hidrati, masti, minerali i vitamini. Od vitamina prisutni su vitamini B komleksa, najviše B5 ili pantotenska kiselina, koja je bitna za rast i razvoj i vitamin B6. U manjoj količini ima vitamina A, C, E i D. Sastav vitamina zavisi od starosti larve, paše i godišnjeg doba u kojem je proizvedena.

Mleč ima kiselu reakciju pH 3, 4-4,5. Od minerala sadrzi Na, K, Ca, Cu, Fe, Mg ,Al, Au, Se, Fe, Ni, Mn.

Mleč sadrži kolagen koja usporava proces starenja.

Prisutne su i nukleinske kiseline koje igraju važnu ulogu u procesu deobe ćelije i prenošenju naslednih osobina. Mleč sadrži i polne hormone koji deluju na regulaciju neuro-endokrinog sistema.

Belančevine matične mleči (albumini i globulini su u odnosu 1:1,1:2). Prisutne su sve esencijalne kiseline kao i Glavni ili veliki protein MRJP1 koji se koristi za testiranje alergijskih reakcija kod pacijenata alergičnih na matični mleč.

Od lipida u mleči je prisutna 10-hidroksi-2 decenoična kiselina odgovorna za antimikrobnu i antitumorsku akativnost.

Mleč je prirodni izvor neurotransmitera-acetlholina u čistom obliku, supstance koja služi za prenos impulsa i istovremeno širi krvne sudove mozga i srca.

Matični mleč na kvalitet života utiče tako što povećava životnu aktivnost, fizičku, umnu i radnu sposobnost, produžava radnu fazu i psihičku izdržljivost, popravlja san, apetit i raspoloženje. Otklanja umor, povećava koncentraciju i pamćenje, usporava proces starenja, produžava kalendarski dužinu života, period plodnosti, vitalnosti i kreativnosti.

Matični mleč, kao prirodni biostimulator i regenerator, deluje na nivou ćelije, stupa u dinamičan odnos sa njom. Omogućava ćeliji da uzme najpotrebnije, a ostatak da deponuje. U ćeliji deluje antioksidativno i regenerativno, podstiče izbacivanje štetih produkata metabolizma, a istovremeno regeneriše oštećene ćelije. Savetuje se osobama obolelim od šećerne bolesti Diabetes Mellitus. Revitalizacijom pankreasa pod dejstvom matičnog mleča, postiže se zadovoljavajuća proizvodnja insulina i dobijanje sopstvenog insulina.

U mleču je peptid koji je veoma slican insulinu, ima hormonsko dejstvo, sličnog molekulskog sastava kao insulin, reguliše iskorišćavanje glikoze i snižava povišen krvni pritisak. Mleč regeneriše parenhim jetre,smanjuje odnos albumina i globulina, koji je bitan u lečenju oboljenja jetre.Ubrzava zarastanje polomljenih kostiju. Zbog sadržaja gvoždja, utiče i na poboljšanje krvne slike.

Matični mleč kao imunomodulator, ima važnu ulogu za jačanje imunog sistema. Proteinski sastav, imunoglobulini i nezasićene masne kiseline povećavaju nespecifičnu i specifičnu otpornost organizma na bakterije, viruse i gljivice.

Peptid ROJALAZIN koji se nalazi u matičnom mleču poseduje antimikrobnu moć posle inkubacije od 3 sata. Suspenzija mleča u vodi 1:20 uništava Staphilococcus aereus100%, Bacillus subtilis 71%. Slab rastvor 1:10000 ubrzava rast bakterija,dok rastvor 1:1000 sprečava njihov rast. Antimikrobna svojstva poseduje i 10-hidroksi-2-decenoična kiselina.

Matični mleč deluje antivirusno. U rastvoru sa vodom 1:10 uništava virus gripa. Deluje preventivno protiv herpesa, Epštajn-barovog virusa, koksaki i virusa hepatitisa. Lipidna frakcija 10-HDA ima antitumorsku aktivnost, zaustavlja razvoj tumora i umnožavanje tumorskih ćelija. Tvrdi se da mleč utiče povoljno kod malignih oboljenja: leukemije, limfosarkoma, karcinoma Erliha, adenokarcinoma. Pomaže oboljenjima od tumora da lakše i sa što manje nus pojava izdrže hemoterapiju. Kod 75 % pacijenata sa bronhijalnom astmom uočen je pozitivan učinak izražen u smanjenom broju napada i znatnom poboljšanju plućne funkcije. Ako se primenjuje kod artritisa smanjuje bol za 53% i povećava pokretljivost zglobova čemu doprinosi visoka koncentracija pantotenske kiseline.

Mleč reguliše krvni pritisak, i visok i nizak. Širi koronarne krvne sudove i popravlja ishranu srčanog mišića. Snižava ukupne lipide u serumu za 10%, a nivo holesterola za 14 %, normalizuje LDL i HDL ako se koristi najmanje 3 meseca u dozi od 50-100 mg.

Mleč normalizuje metabolizam masti i zaustavlja proces ateroskleroze.

Matični mleč se savetuje spotristima jer povećava telesnu izdržljivost, smanjuje zamor, podiže nivo energije. U pedijatriji se preporučuje bolesnoj deci. Ako se daje deci koja su zaostala u razvoju sa telesnom težinom, već posle 7 dana korišćenja se primećuje povećanje telesne težine, bolji apetit i san. Kod žena se preporučuje u periodu menopauze, jer utiče na razdražljivost, depresiju, znojenje.

Kod muškaraca mleč povećava prokrvljenost prostate, smanjuje otok, podstiče polnu aktivnost.

Kontraindikacije za primenu mleči: alergija na matični mleč, infektivne bolesti u akutnoj fazi, bolesti nadbubrežne žlezde i povećana funkcija štitne žlezde.

Alergijske reakcije se ispoljavaju u vidu ekcema, intestinalnog krvarenja, bronhijalnog spazma, napada astme, anafilaktičkog šoka i smrti kod jako osetljivih.

Mleč ce koristi svež 200-600 mg pod jezik, liofiliziran(osušen)130-200 mg preventivno.Terapijske doze su jače. Isključivo se savetuje korišnjenje pod jezik. Može se koristiti i kao injekcija matične mleči. Zbog svog sastava ulazi u sastav mnogih krema za negu lica i tela.

Mleč je veoma nestabilan, osetljiv na toplotu,kiseonik, kiseline,metale, svetlost. Nakon vadjenja iz matičnjaka stavlja se u bočice od tamnog stakla, hermetički zatvori i čuva u zamrzivaču. Da bi mleč bio stabilan van zamrzivača mora mu se oduzeti voda. To se postiže metodom liofilizacije,zapravo na niskim temperaturama se oduzima voda i pretvara se u prah.

Ako se daje odraslim osobama preventivno postiže se bodrost, dobro raspoloženje, povećava otpornost prema bolestima.

Starijim osobama smanjuje rasejanost, umor, popravlja sluh i cirkulaciju u srcu i mozgu.

Ako se savetuje deci, voditi računa o strogim indikacijama i terapiju sprovoditi pod kontrolom lekara.

Suplemente koji sadrže matični mleč možete pronaći na našem webshop-u:

-Revita https://www.adonisapoteka.rs/pretraga?search=revita

-Matični mleč https://www.adonisapoteka.rs/pretraga?search=mati%C4%8Dni%20mle%C4%8D

Farmaceutski tehničar Danijela Nikolovska