Svi mi želimo blistavu i zdravu kožu, ali za neke ljude očuvanje svetlijeg tena može biti izuzetno izazovno. Jedno od stanja koje može uticati na izgled kože je rozacea, hronično upalno oboljenje kože lica. U ovom blogu, istražićemo šta je rozacea, njeni simptomi, uzroci i kako se nositi sa ovim stanjem.

Šta je Rozacea?

Rozacea je hronična kožna bolest koja se manifestuje crvenilom, vidljivim krvnim sudovima, bubuljicama i osetljivom kožom, obično na licu. U izuzetnim slučajevima se može javiti i na drugim delovima tela kao što su grudi, uši, koža glave i vrata. Ovakvo stanje kože može izazvati fizičku nelagodnost, ali i emocionalni stres. Iako tačni uzroci rozacee nisu potpuno razjašnjeni, veruje se da genetika, spoljni faktori i određeni okidači doprinose njenom nastanku. Najčešće pogađa osobe svetlijeg tena, ali se može javiti i kod ostalih tipova kože.

Simptomi Rozacee:

 1. Crvenilo: Posebno na obrazima, nosu, čelu i bradi.
 2. Vidljivi krvni sudovi: proširivanje kapilara, a zahvaćena regija se može dalje proširiti na vrat i grudi.
 3. Bubuljice: Papule i pustule, slične aknama, koje se javljaju na licu.
 4. Osetljiva koža: Koža postaje osetljiva i sklona iritacijama.
 1. Oticanje: U nekim slučajevima, rozacea može izazvati oticanje lica, posebno na nosu.

Koji su uzroci rozacee?

   Iako tačni uzroci rozacee nisu potpuno poznati, postoji nekoliko faktora koji se smatraju mogućim uzrocima ovog stanja kože:

 1. Genetika: Ako imate rodbinu koja pati od rozacee, povećava se verovatnoća da ćete i sami razviti ovo stanje.
 2. Hormonski poremećaji: Mogu uticati na pojavu rozacee ili na pogoršanje stanja kože, a primećeno je da se javlja tokom trudnoće.
 3. Demodex krpelji: Ove mikroskopske grinje, koje prirodno žive na koži, mogu biti u većem broju kod osoba sa rozaceom. Njihova veća prisutnost može izazvati iritaciju i upalu kože.
 4. Poremećaj mikrocirkulacije: S obzirom na to da u kasnijim stadijumima izaziva vidljivu pojavu krvnih sudova, osobe koje su sklonije širenu krvnih sudova imaju izraženije simptome. 
 5.  Okidači: Različiti okidači mogu izazvati pogoršanje simptoma kod osoba koje već imaju rozaceu. To uključuje faktore kao što su sunčeva svetlost, stres, začinjena hrana, alkohol, topao ili hladan vazduh i određeni kozmetički proizvodi.

Koja je najefikasnija terapija u lečenju rozacee?

Lečenje rozacee obično uključuje kombinaciju terapija koje se prilagođavaju individualnim potrebama pacijenta. Šta može biti najefikasnije zavisi od ozbiljnosti simptoma i specifičnih potreba svake osobe. Evo nekoliko terapijskih pristupa koji se često koriste u lečenju rozacee:

 1. Topikalna terapija:

    Topikalni antibiotici: Kreme ili gelovi koji sadrže antibiotike kao što je metronidazol mogu pomoći u smanjenju upale i bubuljica.

    Topikalni retinoidi: Retinoidi kao što je azelaična kiselina mogu poboljšati teksturu kože i smanjiti crvenilo (Metroruboril krema).

 1. Oralni lekovi:

         Oralni antibiotici: U težim slučajevima, dermatolog može prepisati oralne antibiotike.

   Izotretinoin: Ova oralna terapija se razmatra za teže oblike rozacee, ali se koristi s oprezom zbog potencijalnih nuspojava.

 1. Laserska terapija ili IPL:

Laserska terapija može se koristiti za smanjenje crvenila, vidljivih krvnih sudova i poboljšanje opšteg stanja kože. Laseri deluju tako da ciljaju krvne sudove ispod površine kože, sužavajući ih i smanjujući crvenilo. Zavisno o vrsti lasera koji se koristi, ova terapija takođe podstiče obnavljanje kolagena poboljšavajući time tonus kože. Međutim delotvornost ove vrste terapije zavisi od težine rozacee i individualnim karakteristikama kože, pa je veoma važno konsultovati dermatologa radi procene najboljeg pristupa vašem slučaju.


 1. Promene u Načinu Života:

Izbegavanje Okidača: Izbegavanje faktora kao što su začinjena hrana (zreli sirevi, dimljena mesa), alkohol (naročito crveno  vino), sunčeva svetlost i stres može pomoći u smanjenju simptoma.

   Pravilna Nega Kože: Blaga sredstva za čišćenje, hidratantne kreme i zaštita od sunca ključni su u svakodnevnoj nezi kože.

 1. Prilagođena Terapija:

Terapeutski pristup treba da bude individualno prilagođen pacijentu. Ono što deluje za jednu osobu možda neće delovati za drugu, zato je važno raditi sa dermatologom kako biste pronašli najefikasniju terapiju za vašu kožu.

Dnevna skin care rutina kod rozacee?


Dnevna nega kože kod rozacee zahteva pažljiv pristup kako bi se izbegla iritacija i pogoršanje simptoma. Evo predloga dnevne rutine koja može pomoći u održavanju zdrave kože:

 • Blago Čišćenje:

   Koristite blago sredstvo za čišćenje bez mirisa i alkohola. Nanesite ga nežno kružnim pokretima i isperite hladnom vodom. Preporučuje se čišćenje lica dva puta dnevno, ujutru i uveče. Umivalica za osetljivu kožu može biti Bioderma Sensibio gel.

 • Hidratacija:

   Koristite hidratantnu kremu koja je posebno formulisana za osetljivu kožu BIODERMA SENSIBIO AR krema za osetljivu kožu sklonu crvenilu, URIAGE ROSELIANE krema protiv crvenila, La Roche-Posay Toleriane Dermallergo serum za hidrataiju.

 • Zaštita od Sunca:

Svakog dana koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom SPF 30 ili više (BIODERMA PHOTODERM AR SPF50+ tonirana krema za osetljivu kožu, URIAGE ROSELIANE SPF30 CC krema protiv crvenila). Sunčeva svetlost može pogoršati simptome rozacee, stoga je važno zaštititi kožu od UV zračenja.

 • Šminka:

   Ako koristite šminku, birajte proizvode koji su posebno formulisani za osetljivu kožu i koji su bez mirisa i alkohola. Kao preporuka za toniranu kremu može biti Bioderma Sensibio AR BB krema.

 • Izbegavanje okidača:

   Vodite evidenciju o faktorima koji izazivaju pogoršanje simptoma rozacee, kao što su određeni tipovi hrane, alkohol, stres ili promene u temperaturi, i trudite se da ih izbegavate.

 • Posetite Dermatologa:

   Redovne kontrole kod dermatologa su ključne. Dermatolog vam može pružiti personalizovane savete i tretmane koji odgovaraju vašoj koži.

                                                                                 Mr. ph Ana Đorđević