Apiterapija (na latinskom Apis - pčela) je naučna disciplina tradicionalne medicine, nastala na viševekovnom iskustvu iz naroda. Objedinjuje metode lečenja korišćenjem pčelinjih proizvoda: cvetnog praha (polena), matičnog mleča, meda, propolisa, pčelinjeg otrova i voska radi očuvanja čovekovog zdravlja.

Med 

Med poseduje antimikrobna, antimikotična, antioksidativna svojstva koja potiču od polifenola. U medu 2004. godine je zvanično dokazano da je med aktivator imunog sistema, poseduje antianemična I antisklerotična svojstva. Pčela nam u saradnji sa prirodom nudi zdravlje. Svaka košnica je prirodna laboratorija u kojoj pčele prave remek-dela od prirode. Pčelinji proizvodi su izvor velikog bogatstva prirodnih šećera, vitamina, minerala, esencijalnih aminokiselina, enzima, belančevina, eteričnih ulja, biljnih antibiotika i hormona. Med je najjeftinije zdravlje, koje se može kupiti. Med je slatka materija u obliku sirupa koja je nastala sakupljanjem cvetnog nektara. Pčele nektaru dodaju enzime koji složene šećere razgrađuju do prostih, te se tako gubi veći deo vode. Tako dobijeni nektar se deponuje u ćelije saća gde sazreva u med. Nektar koji pčele sakupljaju sa raznih vrsta četinara, takozvana medena rosa, naziva se medljika, i veoma je tamne boje zbog visokog sadržaja mineralnih materija. Svež med je gusta polutečna masa koja se postepeno kristališe. Brzina kristalizacije zavisi od odnosa šećera glukoze i fruktoze u njemu i temperature na kojoj se med čuva. Sa većim procentom glukoze, med se brže kristališe, ali je kvalitet potpuno isti I kristalizovanog i nekristalizovanog meda. Med upija vlagu, te je potrebno da se čuva u staklenoj ambalaži van domašaja svetlosti i visoke temperature.

Med je bogat ugljenim hidratima, najviše prostim šećerima (75 - 85%), brojnim enzimima, vitaminima, mineralima, eteričnim uljima, esencijalnim amnokiselinama. Belančevina i masti ima malo, ali su i te količine dovoljne za pravilan razvoj dece. Zbog prisustva biljnih antibiotika fitoncida, spada u prirodne antibiotike. Antimikrobna svojstva meda se gube ako se stavlja u vrelo mleko ili čaj. Med se uzima drvenom ili plastičnom kašikom, rastvara se u časi mlake vode i uzima se pola sata pre jela. Zbog svoje velike specificne težine, pogrešno je kašičicu meda progutati ii zaliti vodom. Med tako pada na dno želuca, a pošto skuplja vlagu, tako ce oduzeti vodu u sluzokoži želuca i oštetiti je. Takvim načinom uzimanja od prisutnih šećera dobićemo samo kalorije. Ako se med uzima metalnom kasičicom, gubi enzime u dodiru s metalom. Savetuje se korišćenje meda kod dece na prirodnoj ili veštackoj ishrani, jer med poboljšava varenje, zaustavlja dijareju, sprečava nadimanje u crevima i pojavu grčeva, prekida povraćanje, deluje kao blagi laksativ, otklanja zatvor. Med deluje kao probiotik i stimuliše bakterije organa za varenje. 1985. godine je dokazano da je med vrlo važan u tretmanu dečijeg bakterijskog proliva. Kod odraslih se preporučuje za lečenje stomačno-crevnih oboljenja, oboljenja jetre, bubrežnih oboljenja.

Propolis

Propolis je tamnozelena ili braon smolasta materija koju pčele sakupljaju sa pupoljaka i kore drveta. Koriste ga za zdravlje i zaštitu samog pčelinjeg društva, održavanje klime u košnici kao i za zatvaranje svih nepotrebnih otvora. Propolis se smatra najuniverzalnijim lekom sa mnogobrojnim terapeutskim osobinama. Dokazano je da propolis sadrži preko 300 lekovitih sastojaka. Glavni sastojci propolisa su prirodni antibiotici - flavonoidi.

Sastav propolisa:

-50% biljnih smola

-30% voska

-10% eteričnih ulja

-5% cvetnog praha

-organske kiseline

-alkoholi,estri

-flavonoidi

-esencijalne amino kiseline

-vitamini B1,B2,C,E

-mineralne materije Fe,P,Cu,Mn

Antibakterijsko dejstvo propolisa je jače izraženo na gram pozitivne bakterije (Streptococcus i Staphilococcus). Propolis zaustavlja razmnožavanje bakterija. Uz standardne antibiotike (gentamicin, tetraciklini, cefalosporini, Vankomicin) i korišćenjem propolisa pojačava se dejstvo (posetite se sinergistični  efekat) i bakteriostatski efekat i do 100 puta. Antibakterijske materije u propolisu su termostabilne, ne oštećuju crevnu floru, nisu toksične i nema rezistencije. Dokazano je da propolis deluje i na Helicobakter pylori, Mycobakterium tuberculosis, Escherihiu voli, Proteus vulgaris, Klebsiellu pneumoniae (teška infekcija respiratornog sistema). Propolis deluje antivirusno, direktno i indirektno. Direktno deluje kod (Herpes simplex, Herpes genitalija, Herpes zoster).

Ima antigljivicno dejstvo (bolest kože i kose). Antioksidativno deluje kod hroničnih bolesti: ateroskleroze, reumatoidnog artritisa, dijabetesa, neurogenerativnih bolesti, očnih bolesti-glaukoma. Kao imunomodulator stimuliše imuni sistem da stvara više interferona. Pomaže kod lečenja akni, ekcema, psorijaze. Takođe, kao pomoćno lekovito sredstvo pomaže kod bolesti disajnih puteva.

Kao anelgetik, ublažava bolove. Upotrebom propolisa kao antistetika postiže se da tretirano mesto bude bezbolno, neosetljivo 10 minuta i traje 1 sat nakon aplikacije. Sadrži gvozđe, te popravlja krvnu sliku. Antisklerotično dejstvo - smanjuje nivo holesterola i triglicerida, a povećava korisne masnoće HDL

Antiagregaciono dejstvo - sprečava zgrušavanje krvi

Antialergijsko dejstvo - blokira oslobađanje histamina

Propolis jača zubnu pulpu, smanjuje upalu desni i levi. Ubrzava zarastanje rana, uklanja nekrotične mase, zaustavlja zapaljenske procese, infekcije rane, čisti ranu, utiče na obnavljanje epitela.

Oblici propolisa i način korišćenja

Čist propolis za unutrašnju upotrebu - parče propolisa 0,5 - 1 g se žvaće u ustima, ili u vidu obloge za spoljnu upotrebu, od čistog propolisa ili u kombinaciji sa voskom u težinskim odnosima 1:1,1:2 i 1:5.

Inhalacija propolisom ili propolisom i voskom (60 g čistog propolisa i 40 g pčelinjeg voska).

Alkoholni rastvor propolisa - propolis kapi (2% u stomatologiji,10%, 20%, 30% za unutrašnje

uzimanje). Ekstrakciju vršiti 60 - 80% etanolom.

Vodeno - alkoholna emulzija koristi se za inhalacije, ispiranje usne supljine( u određenu količinu alkoholnog ekstrakta propolisa dodaje se destilovana voda).

Vodeni rastvor propolisa za dezinfekciju usne šupljine.

Uljano - alkoholni rastvor

Propolisova lekovita mast.

Propolisov med.

Propolis tablete za decu i odrasle.

Propolis - neželjena dejstva:

Povećana osetljivost: kontaktni dermatit, Bronhijalna astma, alergija.

Kontaktni dermatit može biti izazvan čestim kontaktom kože sa sirovim propolisom kada je reč o “pčelarskoj dermatozi”.

Oboljenje slično ekcemu (crvenilo I svrab koze).

Promene zahvataju lice i ruke. Kada se jave promene prekinuti kontakt s proplisom. Alergeni se nalaze u smolama i smolastim materijama. Propolis koristit pod kontrolom lekara. Pre upotrebe izvršiti alergijsku probu. Preparate nabavljati u apoteci ili od pouzdanih pčelara.

Preparati sa propolisom na našem webshop-u:

https://www.adonisapoteka.rs/pretraga?search=propolis

Farmaceutski tehničar Danijela Nikolovska