Dijareja spada među najčešće stomačne tegobe savremenog čoveka, a procena je da svako ima dijareju barem nekoliko puta godišnje, dok je neki dobijaju i mnogo češće.

Šta je dijareja?

Definiše se kao stolica retke konzistencije koja se u periodu od 24 časa izbacuje u većoj meri od onoga 3kolika je inače stolica čoveka na dnevnom nivou. Postoje 2 tipa:  

  1. Akutna dijareja - traje do 2 nedelje
  2. Hronična dijareja - traje duže od 2 nedelje

Vrlo se često pojavljuje, a većina ljudi ne traži medicinsku pomoć, već čeka da prođe uz prilagođenu ishranu i potencijalnu primenu terapije lekovima. Ipak, kada je praćena temperaturom, bolom i prisustvom krvi i sluzi u stolici, neophodna je konsultacija sa lekarom i adekvatno lečenje.

Šta uzrokuje dijareju?

Uzročnici su mnogobrojni, od pokvarene hrane, namirnica sa isteklim rokom trajanja, pa sve do pojave određene bolesti sistema za varenje. Takođe, javlja se i kao neželjena reakcija na pojedine grupe lekova. Neki od najčešćih uzročnika dijareje:

  • Intolerancija na određene namirnice ili sastojke namirnica, nalik intoleranciji na laktozu ili na gluten;
  • Nuspojeva nekog leka;
  • Virusna infekcija;
  • Bakterijska infekcija;
  • Bolest creva;
  • Parazitska infekcija;
  • Poremećaji varenja.

Ukoliko se radi o dijareji bez propratnih simptoma, ona će proći kroz dan-dva, najčešće je uzrok intolerancija na određenu hranu. Ako je dijareja propraćena temperaturom, verovatno je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. Ukoliko pored dijareje imate i grčeve u stomaku, najčešće je u pitanju stomačni virus.

Prevencija dijareje - šta možete uraditi da biste sprečili dijareju?

Najbolja prevencija dijareje, kao i bilo kog drugog stomačnog problema, svakako je vođenje računa o ishrani i, generalno, o zdravlju sistema organa za varenje. Pažljiv odabir namirnica i higijena ruku vam može pomoći i za sve druge vrste stomačnih tegoba i problema sa varenjem.

SAVETI:

  • Operite ruke i namirnice pre pripreme i konzumiranja hrane;
  • Vodite računa o tome šta jedete! Osluškujte svoj organizam i ukoliko primetite da vam neka određena namirnica ili grupa proizvoda izaziva nadimanje, mučninu i sl., izbegavajte je;
  • Izbegavajte konzumiranje namirnica sumnjivog porekla. Iako vrlo često ukusna, brza hrana, hrana kupljena na ulici ulici, jeste najčešći izazivač stomačnih tegoba;
  • Takođe, važno je da redovno proveravate rok trajanja namirnica i konzumirate samo one koje su u roku. Kada je reč o mesu, ribi i morskim plodovima, ove namirnice nikako se ne smeju jesti sirove ili nedovoljno termički obrađene.

Koristite probiotike!

različiti probiotici

Probiotske kulture mogu da imaju blagotvoran uticaj na zdravlje celog digestivnog sistema, te unaprediti i sam proces varenja. Dobre bakterije dokazano pogodno deluju na varenje, smanjenje nadutosti, konzistenciju stolice, pa čak i stvari kao što je redukcija lošeg holesterola i poboljšanja mentalnog zdravlja.

Probiotici se savetuju kao prevencija kada dolazi do promena sredine,načina ishrane, kao i prilikom putovanja.

Kako izlečiti dijareju i kakva se ishrana tokom dijareje preporučuje?

Dijareja crpi elektrolite i tečnost iz našeg tela, tako da u većini slučajeva dovodi do dehidratacije, samim tim, treba konzumirati dosta tečnosti i nadoknaditi izgubljene elektrolite uz pomoć dijetetskih proizvoda kao što su OROSAL, REHIDRAN,REHIDROMIKS i mnogi drugi.

Veoma je važna i adekvatna ishrana kao prvi korak u lečenju ovog neprijatnog i ponekad upornog simptoma. U nastavku teksta pogledajte koje namirnice treba izbegavati, kao i one koje su preporučljive.

Namirnice koje treba izbegavati:

  • Začinjenu i ljutu hranu;
  • Masnu, prženu i nezdravu hranu;
  • Ribe jakog ukusa i arome;
  • Sirovo povrće;
  • Luk;
  • Citrusno voće;
  • Alkohol;
  • Kafu.

Namirnice koje su preporučljive:

  • Banana;
  • Pirinač;
  • Dvopek ili prepečen hleb;
  • Jabuke;
  • Slani krekeri;
  • Kuvane žitarice (ovsena kaša npr.).

različite namirnice koje su preporučljive kod dijareje

Zaključak:

Dijareja ili, narodski rečeno, proliv treba prvo sprečiti dobrom lično higijenom i pažljivim odabirom namirnica, korigovati ishranom i hidratacijom, potom ukljuciti probiotik i na kraju, ako bude bilo potrebe, uzeti neke suplemente sa diosmektitom (Smecta, Hemosmekt), kao jedan od bezbednijih lekova u lečenju dijareje. Loperamid, koji se najčešće upotrebljava na svoju ruku, treba izbegavati jer može olenjiti creva i dovesti do konstipacije (zatvora). Svakako je najbolje obratiti se za savet svom lekaru i farmaceutu koji će vas uputiti na dalje lečenje i/ili dati odgovarajuću terapiju.