Dijareja

Dijareja spada među najčešće stomačne tegobe savremenog čoveka, a procena je da svako ima dijareju barem nekoliko puta godišnje, dok je neki dobijaju i mnogo češće.
- Šta je dijareja?
- Šta uzrokuje dijareju?
- Prevencija dijareje - šta možete uraditi da biste sprečili dijareju?
- Kako izlečiti dijareju i kakva se ishrana tokom dijareje preporučuje?
Šta je dijareja?
Definiše se kao stolica retke konzistencije koja se u periodu od 24 časa izbacuje u većoj meri od onoga 3kolika je inače stolica čoveka na dnevnom nivou. Postoje 2 tipa:
- Akutna dijareja - traje do 2 nedelje
- Hronična dijareja - traje duže od 2 nedelje
Vrlo se često pojavljuje, a većina ljudi ne traži medicinsku pomoć, već čeka da prođe uz prilagođenu ishranu i potencijalnu primenu terapije lekovima. Ipak, kada je praćena temperaturom, bolom i prisustvom krvi i sluzi u stolici, neophodna je konsultacija sa lekarom i adekvatno lečenje.
Šta uzrokuje dijareju?
Uzročnici su mnogobrojni, od pokvarene hrane, namirnica sa isteklim rokom trajanja, pa sve do pojave određene bolesti sistema za varenje. Takođe, javlja se i kao neželjena reakcija na pojedine grupe lekova. Neki od najčešćih uzročnika dijareje:
- Intolerancija na određene namirnice ili sastojke namirnica, nalik intoleranciji na laktozu ili na gluten;
- Nuspojeva nekog leka;
- Virusna infekcija;
- Bakterijska infekcija;
- Bolest creva;
- Parazitska infekcija;
- Poremećaji varenja.
Ukoliko se radi o dijareji bez propratnih simptoma, ona će proći kroz dan-dva, najčešće je uzrok intolerancija na određenu hranu. Ako je dijareja propraćena temperaturom, verovatno je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. Ukoliko pored dijareje imate i grčeve u stomaku, najčešće je u pitanju stomačni virus.
Prevencija dijareje - šta možete uraditi da biste sprečili dijareju?
Najbolja prevencija dijareje, kao i bilo kog drugog stomačnog problema, svakako je vođenje računa o ishrani i, generalno, o zdravlju sistema organa za varenje. Pažljiv odabir namirnica i higijena ruku vam može pomoći i za sve druge vrste stomačnih tegoba i problema sa varenjem.
SAVETI:
- Operite ruke i namirnice pre pripreme i konzumiranja hrane;
- Vodite računa o tome šta jedete! Osluškujte svoj organizam i ukoliko primetite da vam neka određena namirnica ili grupa proizvoda izaziva nadimanje, mučninu i sl., izbegavajte je;
- Izbegavajte konzumiranje namirnica sumnjivog porekla. Iako vrlo često ukusna, brza hrana, hrana kupljena na ulici ulici, jeste najčešći izazivač stomačnih tegoba;
- Takođe, važno je da redovno proveravate rok trajanja namirnica i konzumirate samo one koje su u roku. Kada je reč o mesu, ribi i morskim plodovima, ove namirnice nikako se ne smeju jesti sirove ili nedovoljno termički obrađene.
Koristite probiotike!
Probiotske kulture mogu da imaju blagotvoran uticaj na zdravlje celog digestivnog sistema, te unaprediti i sam proces varenja. Dobre bakterije dokazano pogodno deluju na varenje, smanjenje nadutosti, konzistenciju stolice, pa čak i stvari kao što je redukcija lošeg holesterola i poboljšanja mentalnog zdravlja.
Probiotici se savetuju kao prevencija kada dolazi do promena sredine,načina ishrane, kao i prilikom putovanja.
Kako izlečiti dijareju i kakva se ishrana tokom dijareje preporučuje?
Dijareja crpi elektrolite i tečnost iz našeg tela, tako da u većini slučajeva dovodi do dehidratacije, samim tim, treba konzumirati dosta tečnosti i nadoknaditi izgubljene elektrolite uz pomoć dijetetskih proizvoda kao što su OROSAL, REHIDRAN,REHIDROMIKS i mnogi drugi.
Veoma je važna i adekvatna ishrana kao prvi korak u lečenju ovog neprijatnog i ponekad upornog simptoma. U nastavku teksta pogledajte koje namirnice treba izbegavati, kao i one koje su preporučljive.
Namirnice koje treba izbegavati:
- Začinjenu i ljutu hranu;
- Masnu, prženu i nezdravu hranu;
- Ribe jakog ukusa i arome;
- Sirovo povrće;
- Luk;
- Citrusno voće;
- Alkohol;
- Kafu.
Namirnice koje su preporučljive:
- Banana;
- Pirinač;
- Dvopek ili prepečen hleb;
- Jabuke;
- Slani krekeri;
- Kuvane žitarice (ovsena kaša npr.).
Zaključak:
Ostavite komentar