Akutna dijareja se definiše kao učestalo pražnjenje creva – 3 i više stolica za 24 sata koje traje manje od 14 dana.

Simptomi i znaci

Akutna dijareja - nagli početak učestale tečne/kašaste stolice, bol/grč u stomaku, mučnina i/ili povraćanje, slabost i zamor, povremena temperatura, moguća dehidratacija.

Umerena dehidratacija - gubitak telesne mase od 3-9%, umor, žeđ, normalno ili ubrzano disanje, blago upale očne jabučice, moguća groznica, hladni ekstremiteti, suva usta i jezik, broj neformiranih stolica ≤ 5.

Ozbiljna dehidratacija - gubitak telesne mase više od 9%, letargija, nesposobnost da se unose tečnosti, tahikardija, duboko disanje, duboko upale očne jabučice, sasušen jezik i usta, broj neformiranih stolica 6-9.

Faktori predispozicije

  • bakterije, virusi, protozoe, gljivice
  • stres, putovanja, promena životnih navika i ishrane
  • neki lekovi (antibiotici, antacidi, NSAIL, metformin)

Bitno je napraviti razliku između između umerene i ozbiljene dehidratacije!

Kod beba kao znak dehidratacije javlja se upad u udubljenju na glavi (fontanela).

Uputiti lekaru ako:

  • dijareja traje duže od 2 nedelje,
  • je temperatura veća od 38°C
  • se radi o trudnicama i dojiljama,
  • deci mlađoj od 12 god i starijim licima od 65 godina (razmotriti).

Praćenje ishoda - u periodu od 48 sati očekujemo poboljšanje.

Savetovanje

Povećan unos tečnosti često i u malim porcijama obezbedjuje adekvatnu hidrataciju organizma. Hranu treba takodje unositi često i u malim porcijama. Restriktivne dijete u ishrani nisu poželjne. Preparati kojima se može povećati otpornost GIT-a jesu preparati cinka, koji su naročito značajni kod dece.

Terapija

Najvažnije je sprečiti dehidrataciju štp se postiže primenom rastvora za oralnu rehidrataciju intenzivnim unosom 2-4l u prvih 3-4 sata. Zbog neprijatnog ukusa deci se može dati rastvor za rehidrataciju pomešan sa čajem od kamilice i uz dodatak šećera. Nadoknada tečnosti traje sve dok postoji dijareja ili povraćanje i vrši se manjim količinama rastvora za rehidrataciju. Oprez kod osoba sa smanjenom funkcijom bubrega i hiperkalijemijom.

Primena probiotika se pokazala efikasnom – jačanje crevne flore pacijenta dolazi do bržeg otklanjanja uzroka dijareje.

Intestinalni adsorbensi efikasno smanjuju učestalost stolica (medicinski/aktivni ugalj  i diosmektit). Važno je odvojiti ih od hrane i lekova minimum 2 sata.

Nifuroksazid (enterofuryl) se primenjuje kod infektivne dijareje. Efikasno uništava infektivne agense koji su izazivači dijareje.

Loperamid se primenjuje kao krajanje rešenje kada je broj stolica preveliki i onemogućava pacijenta da izvršava rutinske dnevne aktivnosti. Najčešće neželjene reakcije su suva usta, konstipacija, povraćanje i vrtoglavica. Ne sme se primenjivati kod dece mlađe od 4 godine.

mr ph Jelena Vojinović