Nežna bebina koža zahteva pažljivu negu i zaštitu, jer je osetljivija i tanja nego kod odraslih. Boravak na suncu je veoma opasan zbog ultravioletnog zračenja.

Bebi uzrasta do 6 meseci nikada ne stavljamo kremu sa zaštitnim faktorom. Štitimo je na druge načine, na glavu šeširić sa velikim obodom, na oči naočare koje štite od UV zračenja, na kolica zakačiti suncobran tako da beba sve vreme bude u hladu, na ruke i obraze nanosi se masnija krema.


Za odojčad stariju od 6 meseci najefikasnija zaštita je nanošenje zaštitnih krema za bebe sa visokim faktorom na svaka dva sata i unos dovoljnih količina sveže tečnosti na svakih 20 do 30 minuta, kao i igranje na mestima koja nisu direktno izložena suncu. Izbegavati izlaganje suncu u periodu od 11- 17 časova.

Kada koristite novu kremu prvo je morate testirati, namažite malu površinu detetove kože u predelu podlaktice i pratite da se ne pojavi osip, crvenilo ili svrab u narednih 24 sata. Ako nema promena na koži, dete se može namazati ovom zaštitnom kremom.


Bebinu kožu zaštitite odećom, na glavi treba da ima šešir sa širokim obodom, lice namažite zaštitnom kremom sa visokim faktorom, a na očima treba da ima sunčane naočare.

Ukoliko beba i pored ovih mera izgori dajte joj više tečnosti da ne bi došlo do dehidracije. Opekotine od sunca hlade se oblozima od hladne vode, tri do četiri puta dnevno, dok se crvenilo ne umiri. Možete ih mazati hidratantnom kremom ili gelom od aloe, dok teže opekotine praćene plikovima treba da pogleda lekar i prepiše terapiju. Najbolja preventiva je lagana odeća i krema sa visokim zaštitnim faktorom.


Takodje i ako pored svih ovih mera beba dobije sunčanica koja je veoma ozbiljna i nastaje kada se glava duže direktno izlaže suncu - pogotovo teme glave. Simptomi se pojavljuju naglo. Počinje glavoboljom, zatim se javlja mučnina i nagon za povraćanjem, a može doći i do gubitka svesti.

Ako primetite neki od ovih simptoma rashladite bebu, dajte joj tečnosti i odvedite je kod lekara. Ukoliko simptome primetite kod nešto veće dece - smestite ih u rashlađenu i zamračenu sobu, dajte im tečnosti,elektroliti za hidrataciju su uvek dobar izbor i umirite ih, a ukoliko se stanje ne popravi - obratite se lekaru.


Mag. farm. Karolina Đerić