Svedoci smo da svake godine u vreme leta milioni ljudi na planeti bar na nekoliko dana odlaze na putovanje, na predah od svakodnevnih obaveza. Stoga, u nastavku teksta sledi nekoliko saveta šta bi trebalo poneti sa sobom na putovanje, kako biste izbegli nepotrebne komplikacije.

Prvo i osnovno je da spakujte u kofer zdravstvenu knjižicu ili putno osiguranje ako putujete u inostranstvo. Zatim, potrebno je poneti svoju priručnu apoteku i u njoj samo ono neophodno i najnužnije. Vrlo je bitno da lekovi uvek budu u originalnom pakovanju sa uputstvom za upotrebu i sa prekontrolisanim rokom trajanja, odvojeni od drugog prtljaga.

To naravno važi i za hroničnu terapiju koju svakodnevno koristite (hronični bolesnici znaju da bez lekova koje koriste kao redovnu terapiju nema odlaska na putovanje, bilo da je ono kraće ili duže).

Što se tiče čuvanja lekova, važi pravilo da se oni trebaju čuvati na suvom i tamnom mestu, na sobnoj temperaturi (ako nije drugačije propisano).

SADRŽAJ PUTNE APOTEKE:

  1. Pre svega, potrebno je poneti kremu za sunčanje koja bi trebalo da ima odgovarajući zaštitni faktor. Tokom celog dana neophodno je korišćenje SPF proizvoda sa UVA i UVB zaštitom. Za odrasle je dovoljno da to budu preparati sa SPF 30, dok je za decu poželjna krema sa SPF 50, a neki od njih su: Ladival kids sprej SPF50, Ladival allergy kids SPF50 gel, Ladival anti age & anti spot SPF50+ krema, Eucerin SUN SPF 30 krema i mnoge druge koje možete pronaći na našem sajtu.

Pantenol 9% pena se preporučuje za negu i hidrataciju kože jer uravnotežava sadržaj vlage u koži izloženoj sunčevoj svetlosti.

Jekoderm mast je takođe poželjno imati u svojoj putnoj apoteci, s obzirom da ubrzava regeneraciju iritirane kože koja je izložena suncu ili oštećene kože koja je izložena hemijskim agensima. Suvoj i perutavoj koži ova mast vraća glatkoću i pospešuje epitelizaciju kože.

  1. Lekovi protiv mučnine u vožnji za osobe koje imaju takvih problema (Dimigal). Odrasli i deca uzrasta od 14 godina piju celu tabletu pola sata pre putovanja, deca školskog uzrasta (od 6 do 14) polovinu tablete, dok je predškolcima (od 2 do 6 godina) dovoljna četvrtina tablete.
  2. Analgetici i antipiretici, lekovi protiv bolova i povišene temperature – Lekovi koji se moraju naći u putnoj apoteci, kao i toplomer. Mogu se poneti u obliku tableta ili šumećih tableta za odrasle, dok za decu postoje u obliku sirupa i čepića ukoliko dete povraća, a prisutna je povišena temperatura.
  3. Probiotik – Obavezni preparat putne apoteke. Kako bi se postigao maksimalni efekat, poželjno je krenuti sa upotrebom probiotika 7 dana pre polaska na putovanje, s obzirom da hrana i voda koje su drugačije od naših, čak i kada su potpuno ispravne, mogu izazvati probleme sa stomakom. Pri izboru probiotikatrebalo bi se odlučiti za probiotike novije generacije, koji sadrže više bakterijskih sojeva koji tako svojim sinergističkim delovanjem, ostvaruju najbolji učinak.
  1. Lekovi protiv dijareje i povraćanja – Uz probiotik bitno je imati i preparat protiv dijareje kao sto je medicinski ugalj ili Smecta koja se može dati i deci starijoj od 2 godine. Poželjno je svakako poneti i rastvor za nadoknadu elektrolita (Orosal). Kao dodatak rehidrataciji, simptomatska terapija akutne dijareje uz povišenu telesnu temperaturu, pogoršanja opšteg stanja, znakova intoksikacije mogu se lečiti nifuroksazidom. 
  1. Preparati protiv zatvora – Usled dužeg putovanja i dugog sedenja u jednom položaju, može doći do pojave zatvora. U tom slučaju preporuka je koristiti laksanse koji povećavaju zapreminu crevnog sadržaja. Mehanički stimulišu zid creva i na taj način dovode do povećanja zapremine crevnog sadržaja zbog vezivanja vode i smanjenja viskoziteta crevnog sadržaja što rezultira bržim i lakšim pražnjenjem creva. Na primer: Laxogel, Laxomucil koje možete poručiti na našem sajtu.
  1. Repelenti – sredstvo protiv ujeda komaraca u obliku spreja, krema, roll on-a, koje takođe možete pronaći na našem sajtu (Autan family sprej ili stik, Autan junior gel, Dumm sprej).
  1. Lekovi protiv alergija uzimaju se po preporuci lekara u odgovarajućoj dozi i na način kako je propisano. Za spoljne manifestacije alergije i kod ujeda insekata mogu se koristiti krem, gel ili mast na bazi antihistaminika. U slučaju burnije reakcije, detetu se može dati i sirup koji je po sastavu antihistaminik.
  1. Preparati kod ORL tegoba - Dražeje, lozenge, pastile ili sprej kao pomoć kod grebanja i bola u grlu takođe mogu biti sastavni deo putne apoteke. Za olakšavanje sekrecije iz nosa i kod zapušenosti potrebno je čistiti nos fiziološkim rastvorom ili rastvorima na bazi morske soli. Mogu se primeniti i vazokonstriktorne kapi za decu (od 6-te godine) i odrasle, 2-3 puta dnevno po jednu kap u svaku nozdrvu u trajanju od 5 dana. Takođe, ko ima osetljive uši, uljani sprejevi za uho su jednostavno i delotvorno sredstvo za uklanjanje viška cerumena u uhu (Vaxol sprej).
  1. Uvek je potrebno misliti na male nezgode na putovanju, pogotovu ako se putuje sa decom, pa je preporučljivo poneti i sredstva za dezinfekciju površinskih rana kao što su: hidrogen, alkohol, povidon jod, sterilna gaza, zavoj flaster. Takođe od značaja mogu biti antibiotski prašak, mast ili sprej.

Mr ph Ana Đorđević