Osteoartritis je progresivna degenerativna  bolest koja pogadja hijaline hrskavice u zglobovima. Usled oštećenja i propadanja zglobne hrskavice, kosti vrše pritisak jedna na drugu i dolazi do  razvoja zapaljenja. Osteoartritis se najčešće se javlja u zglobu kolena, kuka, u zglobovima prstiju i kičme. Na razvoj ove bolesti utiču starost, pol, rasa, genetika, gojaznost, ishrana, povrede i oštećenja zglobova i drugi faktori. Od reumatoidnog artritisa se razlikuje po etiologiji, tj. do razvoja reumatoidnog artritisa dolazi usled imunog odgovora organizma, zbog čega se ovaj poremećaj smatra autoimunim.

Zdrava zglobna hrskavica je glatke površine, bele boje, sjajna i elastična. U površinskoj zoni dominiraju kolagena vlakna (tip II), čime je omogućen visok stepen elastičnosti. Pored kolagena, prisutni su i proteoglikani. U zdravoj zglobnoj hrskavici prisutna su 4 sloja: površinska zona, srednja zona, duboka zona i kalcifikovana zona.

Hrskavica kod osteoartritisa je nepravilnog oblika, tupe površine i izmenjene boje. Na početku razvoja bolesti dolazi do blagog zadebljanja površinskog sloja. U daljem napretku bolesti, ćelije ostalih slojeva podležu patološkim promenama. Dolazi do hiperplazije ćelija uz pojavu nekrotičnih hondrocita, zadebljanja sinovijalne membrane, infiltracije upalnih ćelija i fibroze. Kod teškog osteoartritisa hrskavica je u veoma degenerisanom stanju, i biva zamenjena fibrokartilaginim tkivom. Brzina progresije bolesti zavisi od lokalizacije, vrste, kao i opsega oštećenja.

Poremećaji u strukturi direktno su povezani i sa poremećajem u funkcionisanju zglobova. Kod osoba koje boluju od osteoartririsa javlja se bol i ukočenost u zglobovima. Bol se može javiti pri odredjenim pokretima kada su oštećenja mala, ili se može javiti i pri mirovanju osobe, kada su oštećenja zglobova značajnija. Takodje, može biti prisutna i ukočenost i pucketanje u zglobovima, a uzrok je to što oštećena zglobna hrskavia  ne može normalno da amortizuje pokrete, pa dolazi do trenja izmedju kostiju. Vremenom dolazi i do gubitka fleksibilnosti zglobova. To znači da osoba koja boluje od osteoartritisa neće moći do kraja da sprovede odredjeni pokret, i da je pokretljivost ograničena.

Mali nedostaci i oštećenja sa minimalnim gubitkom kompaktnog matriksa regulišu se regeneracijom. Veći nedostaci prevazilaze kapacitet regeneracije i oštećenja postaju ireverzibilna. Zato je pravovremeno otkrivanje čak i minimalnih oštećenja u zglobovima, uz korišćenje suplemenata i lekova, ključ rešavanja ovog  zdravstvenog problema.

Veliki broj ljudi boluje od ove bolesti, која se češće ispoljava kod žena u menopauzi (18%), a redje kod muškaraca (9%).

 Osim lekova kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi, koji smanjuju bol i inflamaciju, značajnu ulogu imaju i dijetetski suplementi i nutrijenti. U suplementima koji se savetuju kod osteoartritisa kao glavni sastojci nalaze se kolagen, metilsulfonilmetan, hondroitin, vitamin C, ekstrakt kurkume, djumbira, indijski tamjan, vitamin D3. Sva ova jedinjenja deluju povoljno u terapiji ovog degenerativnog oboljenja. Takodje, prednost suplemenata je što ne ispoljavaju značajne neželjene efekte usled dugotrajnije primene, što nije slučaj sa NSAIL.

Kolagen

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu. Važan je za očuvanje strukture i elastičnosti tkiva. Kolagen ulazi u sastav krvnih sudova, kostiju, mišića, zglobova, tetiva, kože. Karakteristično je da kolagen dobijen iz ribe pokazuje veći stepen apsorpcije i bioraspoloživosti od govedjeg kolagena. Za pravilnu sintezu neophodno je prisustvo vitamina C. U organizmu se neprekidno sintetiše u različitom procentu. Posle 25. godine života nivo kolagena se postepeno smanjuje. Takodje, kod žena u menopauzi tokom prve 4 godine nivo kolagena opada za preko 25%. U suplementima se uglavnom nalazi sa drugim jedinjenjima (npr. MSM)  koja dodatno pospešuju sintezu kolagena i njegovu iskoristljivost.

Suplementi sa kolagenom

Hondroitin 

Hondroitin je endogeni glikozaminoglikan koji se nalazi u hrskavici sisara. Učestvuje u formiranju koštanog matriksa. Hondroitin ostvaruje antiinflamatornu i protektivnu aktivnost u zglobovima. Ovo jedinjenje stimuluše zadržavanje vode i hranljivih sastojaka i sprečava dejstvo enzima koji razgradjuju hrskavicu, što je jako važno za kontrolisanje bolesti. Takodje, hondroitin doprinosi elastičnosti hrskavice i stimuliše proizvodnju kolagena.

Metilsulfonilmetan (MSM) 

Metilsulfonilmetan predstavlja jedinjenje koje se u prirodi nalazi u žitaricama, algama, povrću... MSM je derivat dimetilsulfoksida. Koristi se zbog svog analgetskog i antiinflamatornog efekta. U suplementima se nalazi u kombinaciji sa  sastojcima kojima se upotpunjuje pozitivan efekat na osteoartritis.

Djumbir- Zingiber officinale

Iz rizoma djumbira izolovani su gingeroli i šogaoli, supstance zahvaljujući kojima djumbir ostvaruje širok spektar dejstava. Dokazano je da jedinjenja djumbira inhibiraju aktivnost ciklooksigenaze-2 i lipooksigenaze-5. To su enzimi koji učestvuju u sintezi prostaglandina i leukotrijena, koji su glavni medijatori zapaljenja. Na ovaj način smanjuju se upala i bol u zglobovima. Pored pozitivnog efekta na zglobove, djumbir ostvaruje i antimikrobnu, antioksidativnu, antiemetičku aktivnost.

Rizom djumbira

Kurkuma- Curcuma longa

Koren kurkume koristi se vekovima u kineskoj tradicionalnoj medicini kao antiflogistik, sredstvo za poboljšanje varenja, sredstvo za zarastanje rana. Kod nas se najviše koristi za oboljenja koštano-zglobnog sistema. Glavni sastojak koji je zadužen za farmakološki efekat je kurkumin. Efekte ostvaruje inhibicijom enzima ciklooksigenaze 2 (koji učestvuje u procesu zapaljenskih reakcija). Na ovaj način smanjuje se zapaljenje i bol. Neželjeni efekti su blagi i retki,u vidu dijareje, nauzeje i dermatitisa. Ne preporučuje se upotreba kod trudnica, osoba koje boluju od ulkusne bolesti,osoba sa opstrukcijom žučnih kanala  i osoba koje su na antikoagulantnoj terapiji.

Indijski tamjan- Boswelia serata

Iz biljne vrste Boswelia serata, zasecanjem kore dobija se smola, koja se koristi u farmaciji. Boswelia serata je veoma popularna u Ajurvedi. Poznata je po svom antiinflamatornom i analgetskom efektu. Glavni sastojak je bosvelična kiselina koja pokazuje svoja lekovita svojstva inhibicijom enzima inflamatornog procesa kao i sistema komplementa. Nije preporučljiva upotreba kod gastritisa.

Djavolja kandža- Harpagophytum procumbens

Preparati korena djavolje kandže ostvaruju pozitivan efekat na bol i upalu kod osteoartritisa. Glavni sastojak je harpagozid, iridoidni glikozid, koji pozitivno deluje na upalne procese kod osteoartritisa.  Preparate je neophodno koristiti 8-12 nedelja u kontinuitetu. Od neželjenih efekata mogu se javiti blage tegobe kao što su dijareja i mučnina. Nije preporučljiva upotreba kod osoba koje koriste varfarin i kod osoba koje boluju od ulkusa i inflamacija u gastrointestinalnom sistemu.

Preporučeni suplementi:

  1. Joint MD extra strength tablete https://www.adonisapoteka.rs/joint-md-extra-strenght-tablete-50kom
  2. Joint MD revolution tablete

 https://www.adonisapoteka.rs/joint-md-revolution-tablete-30kom

  1. CH-ALPHA ampule

https://www.adonisapoteka.rs/ch-alpha-ampule-25ml-30kom

  1. CH-ALPHA PLUS ampule

https://www.adonisapoteka.rs/ch-alpha-plus-ampule-25ml-30kom

  1. Super Collagen C

https://www.adonisapoteka.rs/super-collagen-vitamin-c-tablete-60kom

  1. NO DOL kolagen tablete

https://www.adonisapoteka.rs/bgb-esi-no-dol-max-tablete-30kom

  1. Kurkuma forte

https://www.adonisapoteka.rs/kurkuma-forte-kapsule-60kom

mr ph. Tamara Stanimirović