Pravilna nega ležećih pacijenata podrazumeva poseban pristup ishrani, održavanju higijene i svakodnevnoj nezi koji zbog svoje specifičnosti ponekad može biti veliki izazov članovima porodice i negovateljima ovih pacijenata. Naročito uporan i potencijalno ozbiljan problem, ukoliko mu se ne pristupi blagovremeno i na odgovarajući način, može biti pojava dekubitusa (dekubita, dekubitalnih rana). U ovom blogu ćemo se pozabaviti time šta je dekubitus, kako i kada se javlja, kako ga sprečiti, kako ga lečiti i koja pomoćna sredstva i pomagala su dostupna na tržištu za sprečavanje njegovog nastanka kod ležećih i slabo pokretnih pacijenata.

 Šta je Dekubitus?

 Dekubitus,odnosno dekubitalne rane, su područja oštećene kože i potkožnog tkiva koja se razvijaju usled produženog pritiska na kožu. Obično se javljaju u oblastima gde je koža u direktnom kontaktu sa površinom, kao što su krevet ili invalidska kolica, a pritisak ograničava protok krvi u to područje. Vremenom, nedostatak protoka krvi može prouzrokovati razgradnju kože i potkožnog tkiva, što dovodi do stvaranja bolnih čireva. Na ovakve promene dodatno su osetljivi delovi tela gde koža prekriva koštana područja sa manje masnog tkiva ispod kože, kao što su:

 • Lakat,
 • Kukovi
 • Pete
 • Gležnjevi
 • Ramena
 • Donji deo leđa
 • Zadnji deo glave

   Slika 1 . Delovi  tela najčešće zahvaćeni dekubitalnim  promenama

  Dekubitalne rane mogu biti različitog stepena ozbiljnosti, u rasponu od blagog crvenila kože do ozbiljnog oštećenja tkiva koje se proteže duboko u mišiće i kost. Ozbiljnost dekubitusa se često klasifikuje u četiri faze:

  Faza 1: Pojavljuje se crvenilo na koži koje ne bledi u roku od sat vremena od prestanka pritiska. Koža može biti topla, bolna ili da svrbi. U ovom stupnju je važno reagovati jer je oštećenje najmanje i lečenje je najbrže.

  Faza 2: Koža se otvara, formirajući plitki čir koji izgleda kao plikovi ili ogrebotine. Okolno tkivo može biti crveno i otečeno.

  Faza 3: Čir se produbljuje i širi u masno tkivo ispod kože, formirajući ranu nalik krateru. Oštećenje se može proširiti do mišićnog sloja i prisutna je infekcija. Faza 4: Čir postaje još dublji, dostižući mišiće, kost ili zglob. Može imati neprijatan miris i biti praćen pojavom gnoja.

  dsa

  Slika 2 . Stadijumi nastanka i produbljivanja dekubitalne rane

  Ukoliko primetite pojavu plikova ili otvorenih rana na koži, važno je obratiti se medicinskom radniku za savet. Vašem lekaru se hitno javite ukoliko primetite znakove infekcije kao što su:

  • Neprijatan miris koji se širi od rane
  • Gnoj
  • Koža oko rane je topla i otečena
  • Temperatura

  Faktori rizika za nastanak dekubitalnih rana

  Dekubitus se češće javlja kod osoba koje su nepokretne ili imaju ograničenu pokretljivost tokom dužeg vremenskog perioda. Ovo može uključivati pacijente koji su vezani za krevet, u invalidskim kolicima ili imaju poteškoća u kretanju zbog bolesti, povrede ili drugih stanja. Ostali faktori rizika za dekubitus uključuju:

  • Starost: Starije osobe, posebno one koje su slabe ili imaju tanku kožu, podložnije su dekubitusu.
  • Loša cirkulacija: Stanja koja ometaju protok krvi, kao što su dijabetes, bolest perifernih arterija ili kardiovaskularne bolesti, mogu povećati rizik od dekubitusa.
  • Neuhranjenost: Nedostatak pravilne ishrane može oslabiti kožu i osnovno tkivo, čineći ih podložnijim oštećenjima usled pritiska.
  • Inkontinencija: Produžena izloženost uticaju vlage iz urina ili fecesa može oslabiti kožu i povećati rizik od dekubitusa.
  • Smanjena senzorna percepcija: Oštećenje nerva ili stanja koja utiču na senzaciju, kao što su povrede kičmene moždine ili neuropatija, mogu narušiti sposobnost osećanja bola ili nelagodnosti, što otežava otkrivanje ranih znakova dekubitusa.
  • Trenje i smicanje: Kada se koža vuče preko površine, na primer tokom repozicioniranja ili prenošenja, to može izazvati trenje i sile smicanja koje mogu oštetiti kožu i povećati rizik od dekubitusa.

  Prevencija stvaranja dekubitalnih rana

  Redovno repozicioniranje: Negovatelji treba da imaju za cilj da repozicioniraju pacijente najmanje svaka dva sata, ili češće ako je potrebno, kako bi izbegli produženi pritisak na iste delove tela. Takođe. ukoliko pacijent leži na standardnom dušeku, treba obratiti pažnju na delove tela koji su osetljiviji, pa mu odignuti laktove od podloge, u predelu skočnog zgloba postaviti valjkasti jastuk između postelje i noge, a ukoliko je okrenut na stranu između nogu u predelu kolena mu postaviti jastuk kako bi se smanjilo trenje. Postelja mora uvek da bude dobro zategnuta i bez vidljivih nabora.

  Adekvatne potporne površine: Upotreba specijalizovanih potpornih površina, kao što su antidekubitalni dušeci, prekrivači i jastuci, može ravnomernije rasporediti pritisak po telu i smanjiti rizik od dekubitusa. Ove površine su dizajnirane da ublaže pritisak na osetljiva područja i podstiču dotok krvi u kožu.

  Nega kože: Redovnom upotrebom blagih sapuna i hidratantnih krema kožu treba održavati čistom, suvom i hidriranom. Negovatelji treba da redovno pregledaju kožu u potrazi za znakovima crvenila ili drugih promena i da na pojavu istih odmah reaguju. Prilikom odabira krema za negu potražite one koje u svom sastavu sadrže što više sledećih sastojaka:

  • pantenol, sastojak važan za hidrataciju i regeneraciju oštećene kože,
  • alantoin, hijaluronsku kiselinu i vitamine A i E, koji ubrzavaju epitelizaciju i povećavaju vlažnost kože,
  • biljna ulja, kao što su ulje žutog noćurka, ulje nevena ili  badema, koja se tradicionalno koriste za smanjenje iritacije i upalnih procesa na koži i pomažu formiranje prirodne brarijere prema štetnim faktorima spoljašnje sredine,
  • riblja ulja, koja naročito u kombinaciji sa cink-oksidom značajno ubrzavaju proces zarastanja.

  Primer takvog preparata je Hiper jeko-ZN.   https://www.adonisapoteka.rs/hiper-jeko-zn-mast-50ml

  Ishrana: Dobro izbalansirana ishrana koja obezbeđuje adekvatne hranljive materije, uključujući proteine, vitamine i minerale, ključna je za održavanje zdrave kože i podržavanje sposobnosti tela da se izleči. Neuhranjenost može oslabiti kožu i povećati rizik od dekubitusa, tako da je neophodno osigurati zadovoljavanje nutritivnih potreba pacijenta.

  Takođe, treba obratiti pažnju i na dovoljan unos određenih vitamina i minerala koji su značajni sa održanje vitalnosti i funkcije kože, kao što su vitamin C, koji stimuliše sintezu kolagena u koži, cink koji osim što doprinosi jačanju imuniteta i otpornosti organizma deluje protivupalno i antioksidativno i ubrazava zarastanje rana i vitamini B kompleksa koji su važni za održavanje hidriranosti i elastičnosti kože. U konsultaciji sa zdravstvenom radnikom može se razmotriti i uvođenje suplementacije ukoliko putem ishrane nije moguće obezbediti adekvatan unos, a neke od suplemenata možete potražiti i na našem sajtu. (Bivits Acerola 1000 https://www.adonisapoteka.rs/bivits-activa-vitamin-c-1000-acerola-tablete-60kom), Bivits B kompleks https://www.adonisapoteka.rs/bivits-activa-vitamin-b-complex-tablete-60kom , Bivits Cink https://www.adonisapoteka.rs/bivits-activa-cink-tablete-60kom

  Higijena osoba sa inkontinencijom: Redovno čišćenje i sušenje kože, kao i menjanje pelena najmanje dva puta dnevno, može pomoći u sprečavanju oštećenja usled dužeg izlaganja prisustvu vlage.

  Lečenje dekubitalnih rana

  Ako se dekubitus razvije uprkos preventivnim merama, neophodno je hitno lečenje kako bi se sprečilo dalje oštećenje. Pristup lečenju može da varira u zavisnosti od stadijuma rane i ukupnog zdravstvenog stanja pacijenta. Opcije lečenja dekubitusa mogu uključivati:

  Nega rane: Pravilna nega rane je neophodna i može uključivati čišćenje rane blagim antisepticima, uklanjanje mrtvog tkiva i nanošenje odgovarajućih obloga. Velika pomoć u saniranju rana u početnim stadijumima mogu biti preparati u obliku praška u spreju, koji deluju tako što formiraju zaštitnu barijeru na površini kože, sprečavaju prodor mikroorganizama i pojavu infekcije i podstiču zarastanje. U svom sastavu najčešće sadrže:

  • jone srebra ili hlorheksidin koji deluju antimikrobno i štite od infekcije
  • kaolin, odnosno belu glinu, koja upija višak sekreta i
  • hijaluronsku kiselinu, koja stvara tanak vlažan film i pospešuje hidrataciju.

  Primer takvog preparata na tržištu je Silben nano sprej https://www.adonisapoteka.rs/silben-nano-repair-sprej-za-rane-125ml

  Rasterećenje: Ublažavanje pritiska na zahvaćeno područje je ključno u promovisanju zarastanja dekubitusa. Ovo može uključivati korišćenje specijalizovanih jastuka, jastučića ili dušeka za preraspodelu pritiska sa pogođenog područja.

  Lekovi: U nekim slučajevima, lekovi se mogu propisati za upravljanje bolom, kontrolu infekcije ili podsticanje zarastanja čira.

  Hirurška intervencija: U teškim slučajevima dekubitusa, hirurška intervencija može biti neophodna. Ovo može uključivati debridman (uklanjanje mrtvog tkiva), presađivanje kože ili druge procedure.

  Pomagala za negu ležećih pacijenata

  Na tržištu su dostupna različita pomagala koja mogu doprineti u nezi ležećih pacijenata i sprečavanju nastanka dekubitalnih rana.

   Slika 3. Antidekubitalni dušek sa komrpesorom, štitnici za petu i lakat, antidekubitalni jastuk,jastuk za razdvajanje nogu

   Antidekubitalni dušek: Ovi dušeci su dizajnirani da ravnomerno raspoređuju pritisak po telu, smanjujući rizik od nastanka dekubitalnih rana. Napravljeni su od materijala koji se prilagođavaju obliku tela i pružaju podršku područjima sklonim dekubitima.

  Antidekubitalne navlake za dušek: Mogu biti od pene, gela ili materijala ispunjenih vazduhom, prilagođavaju se obliku tela  i postavljaju se preko dušeka radi obezbeđenja dodatne potpore.

  Antidekubitalni jastuk: Jastuci napravljeni od specijalizovanih materijala, kao što su pena ili gel, mogu se koristiti za pružanje dodatne podrške i rasterećenja pritiska u određenim oblastima, kao što su sedište i naslon. Obično se koriste u invalidskim kolicima, stolicama i drugim površinama za sedenje.

  Štitnici za određene delove tela : Namenjeni su za problematične delovi tela gde se dekubitalne rane često otvaraju, kao što su laktovi i pete. 

  Pomagala za pozicioniranje: Klinovi od pene i jastuci mogu se koristiti za pravilno poravnanje i podršku tela u različitim položajima, kao što su bočni ili ležeći položaji.

  Antidekubitalne maramice koje služe za kupanje pacijenta bez korišćenja vode i sapuna sa sastojcima koji formiraju barijeru na koži koja hidrira, deluje antibakterijski i preventivno na stvaranje dekubitalnih rana.

  Zaključak

  Odgovarajuća nega ležećih pacijenata ključna je za prevenciju ozbiljnih komplikacija kao što je razvoj dekubitalnih rana. U slučajevima kada se one ipak razviju, hitan i odgovarajući tretman je od suštinskog značaja za sprečavanje daljeg oštećenja i podsticanje zarastanja.

  Važno je da negovatelji, zdravstveni radnici, pacijenti i njihove porodice dobiju odgovarajuću edukaciju i rade zajedno na sprovođenju efikasnih mera prevencije, kao i da koriste odgovarajuća pomagala za negu imobilisanih pacijenata. Preduzimanjem proaktivnih koraka možemo značajno smanjiti pojavu ovog stanja i poboljšati ukupan kvalitet života imobilisanih pacijenata.

  mr ph. Irena Savić