Koksaki virus (bolest prljavih ruku), najviše pogađa decu predškolskog i školskog uzrasta. Simptomi variraju, najčešće se javlja osip, infekcije gornjih respiratornih puteva, povišena temperatura, dok se ređe, tokom težih oblika može javiti i miokarditis i perikarditis.

Mnogi roditelji u panici u prvi mah pomisle da im je dete upravo dobilo morbile jer im se po tabanima, rukama, oko usta pojavila tačkasta ospa, a u ustima čak i afte ili beličaste naslage, pa se odmah javljaju lekaru.

Međutim, ovakvi simptomi ne ukazuju na morbile, već na „bolest šaka, stopala i usta“ ili „bolest prljavih ruku, nogu i usta“, kako je većina lekara naziva.

Postoje dva tipa koksaki virusa i oni se razlikuju prvenstveno po simptomima. Naime, za infekciju koksaki virusom tipa A poznato je da je to bolest koja zahvata stopala, usta i šake i da ponekad daje i konjunktivitis. Češće se javlja kod dece. Koksaki virus tipa B prouzrokuje probleme sa plućima i stomakom, izaziva bol, groznicu i glavobolju. Kada dođe do većih komplikacija, oba tipa virusa mogu da rezultiraju ozbiljnijim stanjima koja izazivaju oštećenje srca i mozga.

Jedna od najvećih komplikacija jeste slabljenje srčanog mišića, posledica oštećenja ćelija koje pravi ovaj virus. Tako oslabljeni srčani mišić više ne može da kontrahuje normalno i srce ne šalje dovoljno krvi u ostale organe. Telo dobija impuls da se odbrani stvaranjem antitela, koja, kao i kod drugih autoimunskih procesa, napadaju i sopstvene zdrave ćelije. Zbog toga koksaki virus mora da se shvati ozbiljno, jer može da ostavi ozbiljne posledice po naše kompletno zdravlje ako se ne leči.

Koksaki virus se najčešće povezuje sa zapaljenjem srčanog mišića odnosno miokarditisom. Međutim, ovi virusi pripadaju porodici enterovirusa što znači da prvi znaci infekcije mogu biti povraćanje i proliv. Infekcija ovim virusom može biti od sasvim blage do životno ugrožavajuće. Ne postoji vakcina, a ni specifičan antivirusni lek. Osnova prevencije je dobro pranje ruku i ruka na usta kod kašljanja i kijanja.

KAKO SE PRENOSI KOKSAKI VIRUS

Prirodno stanište koksaki virusa su naša creva. Prenosi se najčešće direktno sa osobe na osobu. Izvor zaraze je čovek. Inače, virus može da se ostane i preživi nekoliko dana na stvarima poput pelena, igračaka, stolova, posuđa i drugih kontaminiranih površina. Lako se širi putem vode (bazeni). Često se naziva 'bolest prljavih ruku' upravo zbog prenošenja putem prljavih ruku. I mušice ga prenose, a zahvaljujući tome još izdržljiviji je i lakše se širi i prenosi u periodima godine kada je toplo vreme. Ulazno mesto infekcije su usta, a primarno mesto umnožavanja virusa je u ždrelu i tankom crevu. Za razliku od većine virusa, koksaki se ne prenosi vazduhom, tj. kašljanjem i kijanjem.

Tri glavna faktora rizika za zarazu koksakijem su:

  1. Zaraza usled oslabljenog imuniteta, koja najčešće pogađa decu sa neizgrađenim imunitetom i ljude koji su već bolesni ili pod nekom infekcijom
  2. Boravak među puno ljudi, odnosno u vrtićima, školama, gradskom prevozu, na bazenima i sličnim mestima gde se virus može veoma lako raširiti
  3. Zaraza usled neadekvatne higijene- neredovno pranje ruku, nedostupnost sredstava za pranje i dezinfekciju kože, kao i predmeta

SIMPTOMI BOLESTI

Najčešći rani simptom je malaksalost. Oboleli su u toku dana pospani, osećaju nelagodu koju ne mogu da objasne. Bol u grlu se takođe javlja, kao i dijareja. Kada infekcija uznapreduje, tu je i povišena temperatura, glavobolja, stomačni bolovi, povraćanje.  Prisutna je i pojačana osetljivost na zvuke i svetlo, bol u leđnim i vratnim mišićima, usporen rad srca, opstipacija, a ponekad i poremećaj sa gubicima  svesti.

Na krajnicama, nepcu, ždrelu i resici stvaraju se male vezikule (plikovi) koje ubrzo postaju plitke ulceracije. Tegobe traju 1- 4 dana i prolaze bez komplikacija.

Osip koji se javlja po koži je crvene boje, izgleda kao opekotina i uglavnom se javlja kada se povuku drugi simptomi infekcije.

Takozvana bolest šaka, stopala i usta se javlja najčešće kod dece mlađe od 10 godina, a karakterizuju je sitne crvene tačkice i mehurići na šakama, stopalima i u ustima. Plikovi su crveni sa beličastim vrhom, često pucaju i na tom mestu ostaje oštećena koža.  Uz ove simptome neretko se javlja povišena temperatura i bol u grlu.

Bolest obično traje od 3 do 5 dana, najviše 10 dana, češće se javlja u kasno leto i u jesen, mada je moguća pojava bolesti preko cele godine.


Srce i koksaki virus

Ako ste imali ovakve simptome a osetite i ubrzani rada srca, aritmije, gušenje, zamor i otoke nogu, velika je verovatnoća da imate koksaki virus. Kada bolest još uznapreduje, prisutan je veliki nedostatak snage, a oboleli ne mogu da naprave više od nekoliko koraka. Fatalni ishodi su retki ali mogući, i to je naglo slabljenje i popuštanje srčanog mišića koje rezultira infarktom. 

Dijagnostika Koksaki virusa

Virusi se mogu izolovati iz grla prvih nekoliko dana od početka bolesti i iz stolice posle 5-6 nedelja. Antitela se javljaju u početnoj fazi infekcije i mogu da se pronadju u organizmu godinama. Za dijagnozu uzima se bris iz nosa i grla, potom stolica i eventualno krv posle 5-6 nedelja od početka infekcije. U kasnijem stadijumu se može potvrditi samo u stolici.

Želudačna kiselina ne uništava virus, a na površinama može preživeti i nekoliko sati. Vreme od infekcije do pojave simptoma je dan ili dva. Osobe su najzaraznije tokom prve nedelje bolesti, a nakon povlačenja simptoma kod odraslih može biti prisutan još nedelju dana, a kod dece i duže. Virus se prenosi sa osobe na osobu.

Većina ljudi se sa ovim virusom sretne u detinjstvu kada se stvore antitela koja ostaju pozitivna kao znak da smo bili u kontaktu sa virusom.

Imunitet posle koksaki infekcije je dugotrajan. Novorođenče je zaštićeno pasivnim imunitetom od majke. Prirodan imunitet se stiče još u dečijem uzrastu.

KAKO SE LEČI OVAJ VIRUS

Ne postoji ciljana antivirusna terapija. U velikoj većini slučajeva imuni sistem se sam izbori s virusom.

Dovoljno tečnosti i odmora, kvalitetna ishrana bogata voćem i povrćem doprineće bržem oporavku od koksaki virusa kod odraslih i dece.

S obzirom da su bolne ranice u ustima osnovni simptom bolesti, primenjuju se lekovi koji pored toga što ublažavaju bol, snižavaju i povišenu temperaturu i to su Paracetamol ili Ibuprofen. Takođe pedijatar može da prepiše recept za tzv. „magični rastvor za ispiranje usta“, koji sadrži sastojke kao što su lidokain (lokalni anestetik), nistatin (protiv gljivica) a u težim slučajevima prednizolon (kortikosteroid koji lokalno smanjuje zapaljenje). Terapija koja se preporučuje, a koju deca najviše prihvataju, je sladoled, koji hlađenjem ranica smanjuje bol.

Promene na rukama i nogama treba prati toplom vodom i sapunom, dobro osušiti posle pranja. Ukoliko plikovi puknu, na oštećenu kožu treba primeniti antibiotske praškove ili kreme da bi se sprečila infekcija i preko staviti gazu na par dana. S obzirom da imaju bolno i otežano gutanje, veoma je važno da deca uzimaju dovoljno tečnosti da bi se sprečila dehidratacija.

Ne postoji specifičan lek za koksaki, već se uz individualni pristup pacijentu i kombinovanu terapiju leče aritmija, slabost srčanog mišića i vraća imunski sistem u ravnotežu. Veoma je važno da se životne navike promene, da se više odmara i minimiziraju stres, umor i veliki napori.

Nažalost, koksaki virus ima tendenciju da traje godinama, a može se i ponovo javiti. Zato je veoma važno na vreme da se otkrije kako bi se izbegle teške posledice.

DA LI SE VRAĆA I KOLIKO TRAJE OVAJ VIRUS?

Koksaki virus se ne zadržava trajno u organizmu. Praktično većina nas dodje u kontakt sa ovim virusima u detinjstvu, kada se stvore i antitela koja ostaju pozitivna, kao znak da smo bili u kontaktu sa koksaki virusima.

Sve zavisi od osobe do osobe koliko će trajati koksaki virus. Treba ga naravno na vreme otkriti pre nego što prouzrokuje određene probleme. Zatim, treba se paziti, čuvati imunitet, jačati ga i generalno brinuti o sebi. Poražavajuće je to što koksaki virus može da traje godinama, može da se vrati, sve naravno zavisi kako se pazite i kako održavate higijenu.

MERE PREVENCIJE

Kao što je navedeno, koksaki virus se lako prenosi i to preko stolice, pljuvačke, sekreta u nosu ili tečnosti iz plikova, a moguć je prenos i preko predmeta, posebno igračaka. Zato je najvažnija prevencija pranje ruku, posebno posle tolaeta i menjanja pelena, kao i pre obroka ili spremanja hrane. Često treba i kod kuće i u dečjim kolektivima i igraonicama dezinfikovati igračke.

Virusi najčešće kontaminiraju voće, povrće, kao i hranu koja se jede bez prethodne termičke obrade, zbog toga infekcija čoveka, koji konzumira voće i povrće, obično nastaje prenosom virusa, uzročnika infekcija ljudi, kontaminacijom biljaka preko vode, zemljišta, đubriva, ili preko zaraženih osoba koje rukuju ovim proizvodima.

Osnovne mere prevencije su redovno i temeljno pranje ruku i održavanje kompletne higijene, kao i dezinfekcija i provetravanje životnog i radnog prostora. Usta i nos pokriti maramicom ili rukom kada se kašlje ili kija, kako se respiratorne kapljice ne bi širile.

Međutim, treba istaći da je uzročnik otporan na mnoga uobičajena dezinfekciona sredstva uključujući i 70% alcohol i mnoge deterdzente. Dezinfekciona sredstva na koja je koksaki virus osetljiv i koje treba primeniti u praksi su: jake kiseline i natrijum hipohlorit (belilo) slobodni . Koksaki virus može biti unisten i posredstvom UV zraka i temperaturom > 42 °C

PONAŠANJE OSOBE KOJA IMA KOKSAKI

Kao i za sve ostale bolesti tako i za ovu priroda ima rešenje. Preporučuje se da se ne konzumira industrijska hrana kao što su supe iz kesice, grickalice, slatkiši, rafinisana ulja, proizvodi od belog brašna, so. Dan bi trebalo početi vitaminskom bombom, medom, ceđenim sokom od limuna, grejpfruta i narandže i porcijom sezonskog voća. Propolis kapi bi trebalo redovno koristiti i to tri puta dnevno u malo vode po tridesetak kapi, a uz to bi bilo dobro koristiti med i matični mleč. Tokom celog dana, uz svaki obrok poželjno je jesti sezonsku salatu, a izuzetno je dobro koristiti beli luk za jačanje imuniteta, suzbijanje infekcije i zdravlje srca i celog organizma.

Izuzetno bi bilo korisno smanjiti unos alkohola i prestati sa pušenjem, ne samo u slučaju ovog virusa već kao preventiva za sve ostale infekcije i bolesti.

MATIČNJAK: Preporučuje se i čaj od matičnjaka kao jedan od najboljih lekova za infekciju izazvanu koksaki virusom. Matičnjak se ne kuva, već samo prelije vrelom vodom i pije po litra dnevno mesec dana.

Litru vode prokuvamo i ostavimo minut da se prohladi pa prelijemo preko sedam kašika lista matičnjaka. Promešamo, poklopimo i ostavimo pola sata da stoji, procedimo pa pijemo tokom dana.

KORA VRBE: Još jedna zanimljiva biljka koja se koristi u ovom slučaju je vrba, u stvari kora vrbe. Ona je jedan od retkih prirodnih suzbijača virusa. Sadrži salicilate u velikoj količini. To su jedinjenja koja imaju istu strukturu kao i aspirin, deluje protivupalno, ublažava bolove, ublažava groznicu i povišenu temperaturu.

Priprema se tako što se puna kašičica kore stavi u dva i po decilitra hladne vode. Kuva se pet minuta pa se ostavi desetak minuta da odstoji, procedi i pije po dve šolje dnevno. Može se zasladiti medom.

Mr ph Mihajlo Mišić