Kraj leta, godišnjih odmora, početak promenljivog i hladnog vremena kao i povratak dece u kolektiv su uvod za pojavu virusnih i bakterijskih infekcija koje su praćene kašljem.
Naravnom najpodložnija populacija su deca.

Šta je kašalj i kako nastaje?

Kašalj je prateći simptom infekcije respiratornih-disajnih organa. Infekcija može biti virusnog ili bakterijskog porekla. Javlja se kao refleksni odbrambeni sistem organizma kojim se čiste disajni organi od sekreta koji nastaje usled infekcije. Češće se javlja kod dece, čak i svakog drugog meseca, a ako traje duže od tri nedelje zahteva ozbiljnije lečenje. Većina kašlja prolazi sama od sebe kada prestane prekomerno lučenje sekreta u disajnim organima. Kašalj kod odraslih može biti pokazatelj bolesti srca i pluća kao i reakcija na određene terapije kod hroničnih bolesti.

Koje vrste kašlja postoje?

Kašalj može biti suv – nadražajni ili produktivni sa iskašljavljanjem sekreta.

Kod dece najpre se javi suv nadražajni kašalj, usled virusne infekcije koji kasnije prerasta u produktivan. Suv kašalj je vrlo uporan i nadražajan pa može ometati dete u njegovim aktivnostima kao i u snu. Takođe za roditelja predstavlja veliki stres i zabrinutost. Kada kašalj postane produktivan odnosno dete počne da iskašljava, to znači da se velika količina sekreta nakupila u disajnim putevima i organizam se refleksno brani. Logičan sled događaja je da se na virusnu infekciju sada nadovezuje bakterijska i treba reagovati.

Šta činiti i kako pomoći?

Čarobna terapija ne postoji. Prva pomoć je naravno toaleta nosa. Vlaženje nosne sluzokože fiziološkim rastvorom, čišćenje nosa aspiratorom ili ako je dete veće duvanje nosa – jedne pa druge nozdrve.
Takođe prostorija u kojoj dete boravi treba da bude provetrana, ne pregrejana (18-20C) i vlažnost vazduha treba povećati raznim ovlaživačima ili prosto stavljanjem vlažnog peškira na radijator ili posude sa čajem da isparava i vlaži vazduh.
Samoinicijativno davanje sirupa protiv kašlja ili za iskašljavanje nije preporučljivo za decu ispod 6 godina. Za stariju decu i odrasle preporuka može biti sirup belog sleza protiv suvog kašlja koji svojim sluzima oblaže tanku sluzokožu disajnih organa i smanjuje nadražaj na kašalj.
Sirup bokvice čisti gornje disajnje organe, razređuje sekret i pomaže pri izbacivanju istog. Univerzalni sirup, iz ličnog iskustva, vrlo delotvoran, je sirup bršljena. Može se koristiti kod svih vrsta kašlja, suvog i nadržajnog. Deluje tako što smiruje nagon na kašalj jer umiruje sluzokožu disajnih organa i omogućava iskašljavanje nagomilanog sekreta. Takođe razni balzami mogu pomoći za inhalaciju kroz kožu kao i guščija mast i mast od jazavca koji su ujedno i prirodni, narodni lek.
Na našem sajtu se možete detaljno informisati o pomenutim sirupima i balzamima.
https://www.adonisapoteka.rs


DA NAGLASIM:
SIRUPI ĆE SAMO OLAKŠATI SIMPTOME, ALI NEĆE IZLEČITI INFEKCIJU. TREBA LEČITI UZROK A NE POSLEDICU!

Kada se javiti lekaru?

  • Ako je u pitanju odojče mlađe od tri meseca
  • Ako kašalj prati visoka temperatura
  • Ako kašalj zvuči kao lavež pasa
  • Ako kašalj prati ubrzano disanje i borba za vazduh
  • Ako dete odbija hranu i nema apetita

Kako sprečiti infekciju?

Zlatno pravilo: Bolje sprečiti nego lečiti!
Uvek treba imati na umu da je prevencija pola zdravlja. Jesti zdravo i redovno, održavati higijenu i jačati imunitet.
Prevencija kao bitan faktor će vam pomoći da budete spokojni i vašem mališanu da bezbrižno uživa u svom detinjstvu

Farmaceutski tehničar

Suzana Živković