Pčelinji vosak i pčelinji otrov
Pčelinji vosak i pčelinji otrov
Pčelinji vosak
Vosak je po svom hemijskom sastavu lipid. U hemijskoj strukturi ima estera, hidroksiestera, kiselihestera, kiselih polisetera, ugljovodonika, slobodnih kiselina, alkohola i drugih manje zastupljenih sastojaka. Bogat je vitaminima A, E i F. Vosak je proizvod tela pčela, luče ga na stomačnom delu gde su smeštene voštane žlezde.
Za lučenje voska, pčelama je potreban med i polenov prah. Vosak se ne tretira kao hrana, već kao lek i kozmetičko sredstvo. Ima svestranu upotrebu u raznim industrijskim granama. Smatra se da je pčelinji vosak univerzalna sirovina, jer se koristi za oko 2000 različitih namena.
Prirodni žuti pčelinji vosak se koristi za izradu sveća, dok se beli koristi kao sastojak balzama za usne, sjajeva i drugih proizvoda za negu.
Kvalitet voska zavisi od njegove boje. Vosak bele do svetložute boje je najkvalitetniji, dok je vosak braon do tamnobraon boje lošijeg kvaliteta. Prirodni vosak pri zagrevanju u vodi ispliva na površinu, a ostale primese padnu na dno.
Postoje 3 vrste pčelinjeg voska:
-Beli vosak - cera flava, prerađeni vosak
-Žuti vosak - cera alba, kvalitetniji od belog, neprerađen
-Caping Wox-neprerađen, u svom izvornom obliku, nakvalitetniji vosak, uzima se direktno sa saća, sadrživelike količine hranljivih materija.
Vosak i ulja su osnova krema i masti u različitim proporcijama. Vosak se nalazi u
kremama, dezodoransima, depilatorima, kremama za kosu, balzamima, maskarama, ruževima, senkama i drugim proizvodima.
Pčelinji vosak ima antibakterijska svojstva. Kada se primenjuje na koži, koža postaje elastičnija, svežija i glatka. U narodnoj medicini se od voska prave masti, flasteri, kreme, voštano-mlečne bombone i izradjuju se kozmetički preparati.
U raumatologiji se koristi posle skidanja gipsa. Vosak se koristi kod opekotina, sportskih povreda i u plastičnoj hirurgiji. Inače, vosak širi krvne sudove i podstiče cirkulaciju krvi.
Mešavina pčelinjeg voska, meda i maslinovog ulja može poboljšati stanje dermatitisa i psorijaze.
Pčelinji vosak se koristi i u prehrambenoj industriji kao sredstvo za glazure ili premaz, u pripremi sireva, prerađenog voća, žvakaćih guma i aditiva u hrani. Emulgatorski broj belog pčelinjeg voska je E901(I), a žutog E901(II).
Vosak se koristi u lečenju sinusa, polenske kijavice, astme, faringitisa, laringitisa, čira na želucu, lečenju rana, bronhitisa, alergija, reume, otoka, iščašenja, čišćenje kamenca sa zuba.