Holesterol je masna supstanca koju proizvodi jetra i koristi se za izgradnju zidova ćelija. Uz pomoć njega stvaraju se različiti produkti, kao što su hormoni. Holesterol sa proteinima stvara lipoproteine u organizmu. Dva lipoproteina koja se obično mere jestu lipoprotein niske gustine (LDL) i onaj visoke gustine (HDL).

LDL je poput velikih grudvi masnoća i proteina koji se kotrljaju duž arterija i jedino jetra može da ih izbaci iz organizma. Dok putuje, masnoća prolazi kroz zidove arterija i ulazi u njih. Taj proces, po imenu ateroskleroza, prouzrokuje sužavanje zidova arterija tako da krv ne može normalno da prolazi kroz njih, a usled toga nastaju ugrušci krvi koji mogu da izazovu srčani ili moždani udar.

HDL je poznat kao ,,dobar” holesterol. Mnogo je manji i skida naslage masnoća sa zidova arterija dok cirkuliše kroz organizam. Zbog toga je važno znati koliki je nivo i jednog i drugog holesterola u krvi.

Masnoće zavise od genetskog nasleđa i načina ishrane. Na zapadu, mnogi ljudi imaju veći nivo holesterola nego oni iz zemalja gde je ishrana manje masna, kao što je, na primer, Japan. Konzumiranje hrane bogate zasićenim masnoćama, kao što su puter, kajmak, mesni proizvodi, kobasice i brza hrana, dovodi do povišenog holesterola.

Nefarmakolosko lecenje

U nefarmakolške mere spadaju modifikovanje ishrane i fizička aktivnost.

Preporučene namirnice:


Zabranjene namirnice!


Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline. Esencijalne znači da organizam ne može da ih sintetiše, već se moraju uneti hranom. Omega-3 masne kiseline se nalaze u masnoj morskoj ribi, kao što je losos, tuna, sardine, haringe, skuša, bakalar. Nutricionisti preporučuju unos ribe bar 3 puta nedeljno, naročito masne morske ribe bogate ovim kiselinama.


Naučne studije su dokazale da unos omega-3 masnih kiselina smanjuje nivo triglicerida i krvni pritisak. Takođe je potvrđeno da sprečavaju nastanak i razvoj ateroskleroze (suženje krvnih sudova usled zadebljavanja i akumuliranja masti na zidovima krvnih sudova). Uzimanjem preparata omega-3 masnih kiselina izrazito je smanjen rizik za razvoj iznenadnog srčanog napada ili šloga. Ukoliko nefarmakološke mere ne dovedu do poboljšanja rezultata u roku od 2-3 meseca, treba se obratiti lekaru, koji ce razmotriti uvodjenje lekova u terapiju.

mr ph Aleksandra Branković